Руският президент Владимир Путин обсъди сигурността и икономическото сътрудничество с лидера на хунтата в Мали Асими Гоита по телефона в сряда, съобщиха и двете страни, ден след като Путин проведе подобен разговор с лидера на хунтата в съседен Нигер, предава "Ройтерс".

"Обсъдихме двустранни въпроси, по-специално сигурността и икономическите области", пише Гоита в социалната мрежа X. "Съгласихме се да продължим да си сътрудничим в борбата срещу тероризма." Кремъл потвърди разговора и каза, че двамата лидери са се съгласили да установят по-тесни връзки.

През последните години Мали се превърна в един от най-близките африкански съюзници на Русия, като наемниците от групата "Вагнер" са разположени там, за да се борят с джихадистите бунтовници в страната Сахел.

Русия се стреми да засили отношенията си с африканските страни, представяйки Москва като приятелска страна без колониално минало в Африка.

Обаждането изглежда е част от кръг от дипломатически обмени, които Путин проведе с лидерите на Западна и Централна Африка след преизбирането му по-рано този месец.

Кремъл съобщи в сряда, че Путин и лидерът на Република Конго Денис Сасу Нгесо са се договорили в телефонен разговор да задълбочат политическите, икономическите и хуманитарните връзки.

Във вторник Путин разговаря по телефона с лидера на нигерската хунта Абдурахаман Тиани и обсъди необходимостта от засилване на сътрудничеството им в областта на сигурността, съобщи нигерската държавна телевизия.

Разговорът последва решението от 17 март на Нигер, бивш западен съюзник в борбата срещу бунтовниците в района на Сахел, да се оттегли от военното си споразумение със Съединените щати.

Американски служители предупредиха лидерите на хунтата в Нигер за връзките им с Русия и Иран дни преди хунтата да отмени военното споразумение.

Нигер, Мали и Буркина Фасо напускат регионалния блок ECOWAS

Нигер, Мали и Буркина Фасо напускат регионалния блок ECOWAS

Решението на страните е удар върху усилията на блока за регионална интеграция

Решението на нигерската хунта последва това на съседните Мали и Буркина Фасо, които също прекъснаха военни връзки с дългогодишни съюзници, включително Франция, като същевременно се обърнаха към Русия за подкрепа.

Трите държави също решиха да напуснат 15-членния западноафрикански регионален блок и сформираха пакт за сътрудничество, известен като Алианса на държавите от Сахел (AES).

Държавите от Сахел, които се борят с ислямистките бунтове, се съгласиха по-рано този месец да създадат съвместни сили за справяне със заплахите за сигурността на техните територии.

Опозиционният кандидат спечели президентските избори в Сенегал

Опозиционният кандидат спечели президентските избори в Сенегал

Мирният преход би дал тласък на демокрацията в Западна Африка