Опозиционният кандидат в Сенегал Басиру Диомайе Файе трябва да бъде обявен за следващ президент на страната, след като съперникът му от управляващата коалиция, Амаду Ба, призна поражението си, предава Ройтерс.

Резултатите, получени след затварянето на избирателните секции в неделя вечерта на първия тур на отложените президентски избори, бързо показаха, че 44-годишният Файе може да е спечелил пълно мнозинство. Тенденциите, обявени в местните медии, предизвикаха улични тържества от неговите,  поддръжници в столицата Дакар.

Кандидатът на управляващата коалиция Амаду Ба, на 62 години, първоначално нарече тези тържества преждевременни и каза, че ще бъде необходим балотаж, за да се определи победителят, но след това той се обади на Файе в понеделник, за да го поздрави, каза правителствен говорител пред журналисти.

Мирният преход на властта в Сенегал ще отбележи тласък на демокрацията в Западна Африка, където бяха извършени осем военни преврата от 2020 г. насам.

Файе беше освободен от затвора малко преди първия тур на изборите. Той излежаваше присъда за подстрекателство към протести.

Някои от хунтите, които заеха властта, прекъснаха връзките си с традиционните посредници в региона като Франция и Съединените щати и вместо това се обърнаха към Русия за помощ в борбата си срещу джихадистки бунтове, разпространяващи се в съседните на Сенегал страни.

Очаква се официалните резултати да бъдат обявени от апелативния съд в Дакар в петък. Избирателната комисия все още не е съобщила за преброените до момента резултати от 15 633 избирателни секции.

Мнозина се надяват, че вотът ще донесе стабилност и икономически тласък на Сенегал след три години на безпрецедентна политическа турбуленция в една от единствените стабилни демокрации в Западна Африка, която трябва да започне да произвежда петрол и газ тази година.

Напрежението в Сенегал заради отлагане на изборите расте

Напрежението в Сенегал заради отлагане на изборите расте

Най-малко 266 души са арестувани в цялата страна, включително журналисти