Руският външен министър Сергей Лавров посети Южна Африка в понеделник за разговори с един от най-важните съюзници на страната на фона на разделението на африканския континент по отношение на руската агресия в Украйна и свързаните с нея опити на Запада да изолира Москва, предава Ройтерс.

Лавров се срещна с южноафриканския си колега Наледи Пандор. Визтата му бе осъдена от някои южноафрикански опозиционни партии и малката украинска общност в страната.

Правителството на президента Сирил Рамафоса позиционира Южна Африка като неутрална в украинския конфликт и изрази желание да посредничи.

"Като страна ние последователно заявяваме, че винаги ще бъдем готови да подкрепим мирното разрешаване на конфликтите на (африканския) континент и по целия свят", заяви Пандор в своето изказване, говорейки заедно с Лавров.

Южна Африка има вяла търговия с Русия, но е защитник на мирогледа, предпочитан от Китай и Русия, който се стреми да отмени "хегемонията на САЩ" в полза на "многополюсен" свят, в който геополитическата власт е по-дифузна. Република Южна Африка е една от петте страни от антиамериканската коалиция БРИКС. 

Претория декларира безпристрастност по отношение на конфликта в Украйна и се въздържа от гласуване по резолюциите на ООН, като същевременно поддържа близки отношения с Русия, като се има предвид, че управляващият Африкански национален конгрес беше подкрепян от съветския съюз още когато беше освободително движение, противопоставящо се на управлението на бялото малцинство.

Южноафриканската армия ще бъде домакин на съвместно учение с Русия и Китай на източното крайбрежие на 17-27 февруари, което вероятно допълнително ще обтегне връзките със Съединените щати и европейските страни. Южноафриканските въоръжени сили заявиха миналата седмица, че учението е "средство за укрепване на вече процъфтяващите отношения между Южна Африка, Русия и Китай". То ще съвпадне с първата годишнина от нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари.

Руската информационна агенция ТАСС съобщи в понеделник, че руски военен кораб, въоръжен с хиперзвукови крилати оръжия от ново поколение, ще участва в ученията.

Второто африканско посещение на Лавров за шест месеца идва преди срещата на върха Русия-Африка, която беше отложена за юли миналата година заради конфликта в Украйна.

На този етап няма официален публичен коментар от украинското посолство в Република Южна Африка, но служители казаха, че то е поискало от южноафриканското правителство да помогне за прокарването на мирния план от 10 точки на президента Володимир Зеленски, който той предложи на Г-20 през ноември.

Макрон обвини Русия, че подхранва хищнически амбиции в Африка

Макрон обвини Русия, че подхранва хищнически амбиции в Африка

Според Макрон редица сили се опитват да навредят на Франция