Президентът Еманюел Макрон обвини Русия, че подхранва антифренска пропаганда в Африка, за да обслужва "хищнически" амбиции в размирните африкански държави, съобщават Reuters.

Критици обвиняват Франция, че използва историческите и политическите си връзки в бившите си колонии, за да обслужва собствените си интереси.

По време на върховната среща на френскоговорящите нации в Тунис, в кулоарите Макрон бе призован да отговори на критиците.

В интервю за TV5 Monde президентът посочи, че всички обвинения се подхранват от хора на политическо ниво, като допълни, че "познава" много платени от руснаците инфлуенсъри, които говорят в програмите на медията.

Редица сили искат да имат влияние в Африка, не само за да навредят на Франция и нейния език, а най-вече поради политически интереси, заяви Еманюел Макрон.

Франция има дългогодишни военни връзки във франкофонска Африка и френските войски бяха разположени в Мали в продължение на десетилетие като част от операция за борба с тероризма.

Критиците описват операцията на Франция във франкофонска Африка като провал и са убедени в по-нататъшното дестабилизиране на региона.

Макрон се бори за влияние с Русия през последните години, която разположи частна армия, популярна като Wagner Group в няколко страни, включително в Централноафриканската република (ЦАР) и в Мали.

"Трябва само да погледнете какво се случва в Централноафриканската република или другаде, за да видите, че руският проект, който се осъществява там, когато Франция е избутана настрана, е проект на хищничество", каза Макрон.

Русия посочва, че Вагнер нито представлява руската държава, нито получава заплащане от нея.

Руската "Вагнер" скандализира с тежки нарушения на правата на човека в Африка

Руската "Вагнер" скандализира с тежки нарушения на правата на човека в Африка

Руските наемници подкрепят военните в ЦАР