Експерти на ООН изразиха опасения заради информации за "тежки нарушения на правата на човека" от руски наемници в Централноафриканската република (ЦАР), където те подкрепиха военните, информира "Франс прес".

"Експертите са получили и продължават да получават информации за тежки нарушения на правата на човека и нарушения на международното хуманитарно право, свързани с частния военен персонал, действащ съвместно с въоръжените сили на ЦАР и в някои случаи миротворци на ООН", се казва в изявление на експертите, като се назовават руски компании.

Неправителствени организации съдят "Вагнер" в Русия

Неправителствени организации съдят "Вагнер" в Русия

Трите неправителствени организации от Франция, Русия и Сирия

Предполагаемите злоупотреби включват масови безцеремонни екзекуции, произволни задържания, изтезания, насилствени изчезвания, насилствено изселване на цивилни, безразборно подлагане на удари на граждански съоръжения и нападения срещу хуманитарни работници.

Бунтовниците са в отстъпление в засегнатата от конфликта страна, откакто атаката срещу столицата Банги на 13 януари беше осуетена.

Правителствените сили са подкрепени от 12-хилядна миротворческа сила на ООН, както и стотици руски и руандийски паравоенни формирования и войници, разположени в края на декември.

САЩ: "Вагнер" поставят мини около Триполи

САЩ: "Вагнер" поставят мини около Триполи

Командването на САЩ в Африка обяви, че има "потвърдени фотографски доказателства"

Експертите на ООН подчертаха, че са "дълбоко обезпокоени от взаимосвързаните роли на службите за сигурност Сева, руската Lobaye Invest SARLU и руската частна армия, популярна като "Вагнер".

Те говориха за опасения относно връзката им "с поредица от насилствени атаки, които се случиха след президентските избори" на 27 декември.

Те също така заявиха, че са "обезпокоени да научат за близостта и оперативната съвместимост между тези наемници" и силите на ООН.

Русия отрече да са разположени паравоенни от "Вагнер" в страната, като увери, че само военни инструктори са изпратени да обучават войниците на Централноафриканската република.

Лукашенко обвини Русия в "мръсни намерения" след залавянето на 32-ма от "Вагнер"

Лукашенко обвини Русия в "мръсни намерения" след залавянето на 32-ма от "Вагнер"

Ново прехвърчане на искри между Русия и Беларус