Три неправителствени организации обявиха, че са завели дело в Москва срещу руската наемническа група "Вагнер", която е обвинявана, че е изтезавала затворник в Сирия. Целта е групата, която се смята, че има връзки с Кремъл да бъде подведена под отговорност за действията й в арабската страна, информира АФП.

Трите неправителствени организации от Франция, Русия и Сирия са внесли оплакване срещу членове на групата за обезглавяването на мъж през 2017 г., който се смята, че е дезертирал от сирийската армия.

Ракетни удари в района на Северна Сирия

Ракетни удари в района на Северна Сирия

Ударени са цистерни за гориво в провинция Алепо

Групата "Вагнер" е свързвана с Евгений Пригожин, който е близък с руския лидер Владимир Путин. Съдебният случай, свързан с разследване на потенциални военни престъпления, вероятно няма да доведе до налагане на присъди.

САЩ наложиха санкции на 59-годишния Пригожин за намеса на президентските избори през 2016 г. Той отрича да има някаква връзка с "Вагнер".

Но съдебната жалба представлява рядък опит за изсветляване на "Вагнер". През последните няколко години се появи информация, че групата действа в конфликти в Близкия изток и Африка.

"Тази жалба е важна, защото не се занимаваме само с едно престъпление. Това е цяла вълна от безнаказаност", коментира Александър Черкасов от организацията "Мемориал" - една от групите, която се е обърнала към съда.

10 години война, а Башар Асад стои начело на Сирия

10 години война, а Башар Асад стои начело на Сирия

Но това е пирова победа, защото той трябва да сподели властта си с иранските и руските си спасители

Въпреки че частните военни компании са незаконни в Русия, според наблюдатели "Вагнер" заема важна роля в осъществяването на амбициите на Кремъл в чужбина.

За присъствието й в Сирия се разбра повече през 2018 г., когато независимият вестник "Новая газета" съобщи, че няколко рускоговорящи мъже са екзекутирани и разчленени от бойци на "Вагнер" в Хомс.

Оплакването, внесено от името на роднини на жертвата, е с цел принуждаване на Москва да изправи пред съда членове на "Вагнер". Неправителствените организации отбелязаха, че това е първият случай по рода си.

В съобщение от Международната федерация за правата на човека, "Мемориал" и Сирийския център за медиите и свободата на изразяване обявиха, че са предоставили доказателства за връзките на най-малко един обвиняем с "Вагнер".

Жалбата последва десетки случаи в Германия, Австрия, Швеция и Норвегия срещу представители на режима на Башар Асад от около 100 бежанци.