На 15 март 2011 г. сирийците разбиха стената на мълчанието и организираха демонстрация в Дамаск срещу управлението на Башар Асад. Днес опозиционерите, обречени на изгнание, често са огорчени. Единствената им крепост се държи от радикални ислямисти. Страната е в руини. Населението е изтощено от санкциите, пише журналистът от в. "Фигаро" Жорж Малбруно.

Десет години надежда, след това разочарование. Десет години невероятно насилие, кървави репресии, смъртоносни атаки, често извършени от ИДИЛ, най-кървавата терористична организация през последните 30 години. И в края на това кърваво десетилетие , което отне живота на повече от 300 хиляди души, докато други 11 милиона души са бежанци или разселени лица, опозиционерите са победени и изпълнени с огорчение.

Папа Франциск призова международната общност да спре с войната в Сирия

Папа Франциск призова международната общност да спре с войната в Сирия

За 10-годишнината от сирийската гражданска война, той я определи за една от най-тежките хуманитарни кризи в днешно време

Башар Асад спечели. Но това е пирова победа начело на унищожена държава, в която той трябва да сподели властта си с иранските и руските си спасители.

Да си припомним, че първите демонстрации бяха мирни. Протестиращите поискаха "свобода и достойнство". Властта, държана от алавитското малцинство, започна игра за оцеляване и беше готова да" изгори страната ", както предупреди през 2011 г. пред в. "Уолстрийт джърнъл" Рами Махлуф, братовчед на Башар, който е държан под домашен арест в Дамаск.

През 2013 г. бунтовниците, които две години по-рано бяха убедени, че по образа на Либия те ще бъдат защитени от Запада, който ще създаде зона забранена за полети над тяхната крепост в Северна Сирия, се почувстваха изоставени. Те бяха смаяни като видяха как "Хизбула" и Иран застанаха зад Башар Асад от страх да не загубят Сирия. През Дамаск режимът на аятоласите доставяше оръжие и логистична подкрепа за проиранските милиции в Ливан.

Нов доклад: Асад и Путин системно са нападали болници в Сирия

Нов доклад: Асад и Путин системно са нападали болници в Сирия

Преди дни руските военни разрушиха пещерната болница в Хама...

След това през 2015 г. дойде ред на Русия. Конфликтът стана международен Местните играчи загубиха влиянието си в полза на онези, които оттук нататък започнаха да задават тон: Москва чрез своите военновъздушни сили, Техеран чрез своите иракски, афганистански или ливански милиции и Турция.

Асад не стои сам начело на Сирия. Той управлява с мандат от Кремъл.

Това беше ясно показано от единственото посещение на Владимир Путин в Дамаск през януари 2020 г. Действителното унижение за Асад беше, че той беше призован на летището, за да се срещне със своя съюзник, който не искаше да посети президентския дворец в Дамаск.

САЩ обвиняват Русия, че блокира отговорността за химическото оръжие на Сирия

САЩ обвиняват Русия, че блокира отговорността за химическото оръжие на Сирия

По време на заседание на Съвета за сигурност на ООН

Сирия беше разделена на зони на влияние в ръцете на чуждестранни сили. Турция в провинция Идлиб на северозапад, Русия и Иран чрез своите посредници в две трети от страната, а на североизток САЩ застанаха зад кюрдите.

"Всички загубихме", каза наскоро пред "Фигаро" бившият лидер на сирийската опозиция Мишел Кило, който живее като изгнаник в Париж.

"Нито ние, нито режимът разбирахме, че опозицията, в която участвахме, ще изчезне с намесата на великите сили. Оттогава, войната продължи., но без причина нито ние, нито режимът можем да решим какво искаме. Турция решава вместо нас; а Иран и Русия вместо режима", заключава Мишел Кило.

След десет години бой Асад, обвинен във военни престъпления и престъпления срещу човечеството, все още не успя да си върне цялата територия. Той не контролира 80% от граничните пунктове, напомня географът Фабрис Баланш. Крехкото статукво остана в провинция Идлиб миналата година. Но за колко време?

"Всички трябва да седнем на масата за преговори, за да намерим решение: руснаци, американци, иранци, турци, държавите от Персийския залив и дори Израел", смята поддръжник на режима, пожелал анонимност.

Иран осъди ударите на САЩ в Сирия

Иран осъди ударите на САЩ в Сирия

Напрежение в Близкия изток

"Три месеца преди президентските избори в Сирия няма напрегнати очаквания", руснаците се отказаха да търсят заместник на Асад, казва Фабрис Баланш. "Те знаят, че Сирия не може да бъде реформирана с помощта на Асад, но без него хаосът ще цари." "Най-доброто от най-лошите решения днес е продължителна безизходица", каза изследователят Дарин Халифа от Международната кризисна група.

А обикновените сирийци са обезверени, защото са изоставени от Запада, заключава в. "Фигаро".