Папа Франциск нарече сирийската гражданска война една от най-тежките хуманитарни кризи в днешно време в неделя, като заяви, че нейната 10-годишнина трябва да стимулира всички да търсят "частица надежда" за опустошена нация. 

В средата на март 2011 г. мирни продемократични протести се превърнаха в многостранен конфликт, който смути световните сили, уби стотици хиляди хора и разсели милиони други.

"Подновявам сърдечния си призив, така че всички страни в конфликта да покажат знак на добра воля, така че частица надежда да се отвори за изстрадалото население", каза папата пред няколкостотин души на площад "Свети Петър" за своята седмична благословия и съобщение.

Папата разказа за историческата визита при завръщането си от Ирак

Папата разказа за историческата визита при завръщането си от Ирак

Самолетът с делегацията от Ватикана и повече от 70 журналисти кацна в Рим в понеделник следобед

Сирия "видя всеки вид насилие и огромни страдания от населението, особено най-уязвимите, като деца, жени и възрастни хора", добави папата, който миналия понеделник се завърна от пътуване до граничи с Ирак.

Той също така призова за "решителна" ангажираност на международната общност да прекрати войната и да помогне за съграждане и икономическо възстановяване.

След това той поведе хората в молитва за "любимата и мъченическа Сирия".

 Британия иска да лиши съпругата на Асад от гражданство и я разследва за тероризъм

Британия иска да лиши съпругата на Асад от гражданство и я разследва за тероризъм

Може да издаде "червена бюлетина" от Интерпол и да поиска от Сирия да я екстрадира