При завръщането си от Багдад папа Франциск направи обзор на историческата четиридневна визита в Ирак и разкритикува отношението към жените, информира ДПА.

Самолетът с делегацията от Ватикана и повече от 70 журналисти кацна в Рим в понеделник следобед.

Историческа среща: папа Франциск и аятолах Али ас Систани

Историческа среща: папа Франциск и аятолах Али ас Систани

Срещата e продължила 40 минути

84-годишният духовен лидер на римокатолическия свят говори пред журналисти по време на полета. Той разкритикува отношението към жените по повод Международния ден на жената.

Папа Франциск заяви, че не е можел да поверява, че може да съществува подобно нещо, след като са му били показани списъци с жени, предложени за продажба, както терористичната организация "Ислямска държава" направи това с йезидите.

Трафикът на хора се случва навсякъде, а също и в центъра на Европа, каза той и добави, че се е срещал с жени в Рим, които са били жертва на експлоатация и тормоз.

Жените са по-смели от мъжете, така стоят нещата, подчерта той.

Папа Франциск пристига на посещение в Ирак

Папа Франциск пристига на посещение в Ирак

Първата му визита в чужбина от началото на пандемията

Натоварената програма по време на обиколката в Ирак е била изтощителна за него, стана ясно от думите на папата.

Най-голямо впечатление са оставили в него разрушените религиозни храмове в Мосул и срещата с шиитския духовен водач в Ирак аятолах Али ал Систани.

Среща с 90-годишния аятолах е била "добра за душата му". Според папата Ал Систани е мъдър човек, който е показал голямо уважение по време на срещата им при закрити врата в южния иракски град Наджаф.

"Той обикновено никога не става по време на посещения, но той стана два пъти с мен", каза папата.

Не излезе документ от срещата, както стана в Абу Даби с великия имам на Египет през 2019 г. Франциск разкри, че тогава тайно е било работено по декларацията в продължение на повече от 6 месеца.

По време на обиколката Франциск се среща и с други представители на исляма и йезиди.

Франциск е първият папа, посетил Ирак.

Преди в Ирак имаше повече от 1 милион християни, а сега са между 250 000 и 400 000.

Президентът на САЩ Джо Байдън приветства папската виза, като отбеляза, че Франциск е изпратил важно послание за братство и мир.