Историческа среща отбеляза визитата на папа Франциск в Ирак

Днес папа Франциск се срещна с най-висшия шиитски духовник в Ирак, великия аятолах Али ас Систани, съобщи "Ройтерс". Срещата се проведе в скромния дом на Систани, където духовникът живее от десетилетия. 

Самата визита на католическия духовник е емблематична - това е първата среща между глава на Римокатолическата църква и толкова високопоставен представител на шиитския ислям.

Посещението на папата в Ирак е знаково и в подкрепа на топящото се християнско малцинство в Ирак, след години на гонения и тормоз. С тази религиозна среща на върха римокатолическият глава иска да подаде ръка на шиитския ислям, но също така да се застъпи за християните в Ирак - 1 процент от населението на тази мюсюлманска страна.

Именно Систани е една от най-авторитетните фигури в шиитския ислям в света и има сериозно влияние върху политиката, включително и върху противопоставянето на групировката "Ислямска държава" през 2014 г., за което той издаде специална фетва.

Великият аятолах Али ас Систани е заявил пред папа Франциск, че християните в Ирак трябва "да живеят в мир и сигурност" и да се ползват с "всички конституционни права", добавя Франс прес. Франциск е благодарил на висшия шиитски духовник, че "е вдигнал глас в защита на най-слабите".

Срещата e продължила 40 минути, а агенциите съобщават, че Систани, който обикновено остава седнал, когато има посетители, е посрещнал прав на входа на стаята си папа Франциск.

Папа Франциск пристига на посещение в Ирак

Папа Франциск пристига на посещение в Ирак

Първата му визита в чужбина от началото на пандемията

Папа Франциск присъства след това на междурелигиозна среща-молитва в равнината Ур, Насирия. Посещението му в Ирак включва и участие в меса във важни църкви, засегнати от конфликт в Багдад, Ербил и Каракош близо до Мосул.

Снимка 521707

Източник: EPA/БГНЕС