Папа Франциск ще направи в Ирак първата си международна визира от началото на пандемията. То ще продължи от 5 до 8 март, предаде BBC. Четиридневното пътуване има за цел да успокои намаляващата християнска общност в Ирак и да насърчи междурелигиозния диалог. Папата ще се срещне с най-почитания духовник от шиитски мюсюлмани в Ирак, ще отправи молитва в Мосул и ще отслужи литургия на стадион. Той настоява да пътува въпреки новия скок на заразени с Covid-19 в Ирак и опасенията относно сигурността му.

Часове след ракетно нападение на база, приемаща американски войски в сряда, папата каза, че иракските християни не могат да бъдат "разочаровани за втори път". Счита се, че това е най-опасното му пътуване до момента. То ще премине при засилени мерки за сигурност.

Ранени при ракетни удари над база в Северен Ирак

Ранени при ракетни удари над база в Северен Ирак

В базата има щабквартира на американска компания

Една от най-старите християнски общности в света е спаднала от 1,4 милиона до около 250 000 души. Мнозина са избягали в чужбина, за да се спасят от религиозно мотивираното насилие, което измъчва страната след инвазията, водена от САЩ през 2003 г., която свали Саддам Хюсеин. Десетки хиляди също бяха разселени, когато бойци на "Ислямска държава" превзеха Северен Ирак през 2014 г.,