Британската полиция започна разследване срещу Асма Асад, съпруга на сирийския президент Башар Асад, в резултат на което тя може да бъде лишена от британско гражданство, съобщава The Sunday Times.

Причината за разследването са твърденията, че е подбуждала и подкрепяла терористични актове по време на гражданската война, която продължава от десетилетие.

Полицията е започнала действия след жалба на международната адвокатска асоциация "Герника 37". 

САЩ няма да свалят от власт Башар Асад

САЩ няма да свалят от власт Башар Асад

Нова линия в политиката на Белия дом в Сирия

Адвокати от базираната в Лондон организация изпращат доказателства до правоприлагащите органи, че Асма Асад има влияние в ръководството на Сирия и открито подкрепя сирийските въоръжени сили.

Към момента не е ясно дали британски съд ще може да разгледа подобно дело в отсъствието на обвиняемата, но не изключва, че срещу нея може да бъде издадено "червена бюлетина" от Интерпол.

В този случай съпругата на сирийския президент няма да може да пътува извън Сирия. Асма Асад може също да бъде лишена от британско гражданство, пише вестникът, или Великобритания може да изпрати молба за екстрадицията й, казва Sky News.

Башар и Асма Асад с коронавирус

Башар и Асма Асад с коронавирус

Пояснява се, че и двамата са в добро здравословно състояние

Говорител на Скотланд Ярд, в отговор на запитване, потвърди, че "Полицейското управление за военни престъпления е получило жалба във връзка с продължаващия сирийски конфликт на 31 юли 2020 г." и че отделът го разследва.

45-годишната Асма Асад е родена и израснала в Лондон. Завършила е Кралския колеж в Лондон и е работила като икономически анализатор в Deutsche Bank и инвестиционното звено на J. P. Morgan.

Бъдещият президент на Сирия я срещна в Англия. Те се женят през 2000 година. През 2012 г. Асма Асад е включена в списъка със санкции на Обединеното кралство и ЕС и в този на САЩ.

Нов доклад: Асад и Путин системно са нападали болници в Сирия

Нов доклад: Асад и Путин системно са нападали болници в Сирия

Преди дни руските военни разрушиха пещерната болница в Хама...