Съединените щати изключват в близко бъдеще възможността за нормализиране на отношенията с правителството на сирийския президент Башар Асад, като същевременно признават, че именно той остава на власт в страната и има за цел устойчиво политическо уреждане. Това съобщи на редовен брифинг ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс.

"Що се отнася до Башар Асад, тогава, разбира се, той остава на власт, въпреки десет години гражданска война", призна служителят на Държавния департамент, подчертавайки, че сирийският лидер, според Вашингтон, е загубил своята легитимност през това време. "Мисля, че би било правилно да се каже, че Башар Асад не е направил нищо, за да възстанови своята легитимност", аргументира се той.

Режимът на Асад бомбардира 10 града в зоната за деескалация

Режимът на Асад бомбардира 10 града в зоната за деескалация

С помощта на руските военни...

Прайс беше попитан и дали Вашингтон продължава да призовава Асад да се оттегли, както беше при предишната администрация. Говорителят на Държавния департамент не отговори директно на този въпрос. "Няма шанс САЩ да нормализират отношенията с неговото правителство в краткосрочен план", каза той.

"За да има устойчив начин за прекратяване на този конфликт, ние вярваме, че сирийското правителство трябва да промени поведението си", каза Прайс. "Продължаваме да настояваме за политическо уреждане, за да се сложи край на конфликта в Сирия", каза говорител на американското външно министерство.

"Продължаваме да вярваме, че трябва да намерим дългосрочно политическо решение. Към това се стремим", добави той. "Сега сме в процес на преглед на това, което можем да направим, за да увеличим вероятността от това политическо споразумение", каза също говорителят на Държавния департамент.