Повече от 15 танка са навлезли в сирийския град Дараа, където са концентрирани сблъсъците между антиправителствените демонстранти и силите на реда.

Според данните на очевидци рано тази сутрин в града е чута стрелба.

От зори чуваме стрелбата, която оглася града и човек не знае какво се случва, разказа един от свидетелите. По думите му сблъсъците са съсредоточени в стария квартал на града: "Видях 15 танка, които дойдоха от пътя от Дамаск и се отправиха към старинната част."

Най-малко шестима души са убити при днешната стрелба. Според активисти за човешките права снайперисти от сирийската армия са открили огън по гражданите в града.

Припомняме, хиляди демонстранти излязоха по улиците на сирийските градове след петъчната молитва, въпреки големия брой жертви на сблъсъците със силите за сигурност от последните дни. Опозицията организира свои прояви и в столицата Дамаск. Във Facebook активистите определиха и този петък за „Ден на гнева". Във вчерашните акции загинаха над 60 човека, а десетки бяха ранени.

Според данните на сирийски правозащитници през шестте седмици от началото на протестите срещу президентския режим в страната са загинали най-малко 580 души. Подобно на народните вълнения в други арабски страни, антиправителствените прояви в Сирия до голяма степен се координират чрез социалната мрежа Facebook, където има създадена страница "Сирийска революция-2011", на която е публикуван призив за "петък на гнева".

По-рано стана ясно, че политическото ръководство на ХАМАС възнамерява да напусне Дамаск и да се премести в Катар. Властите в Катар са дали съгласието си да приемат политическото ръководство на ХАМАС - председателят на Централния комитет на Политбюрото Халед Машаал и други високопоставени служители, но категорично са отказали да видят на своя територия каквото и да било крило на тази терористична организация.

Късно снощи САЩ и представители на 27-те членки на ЕС решиха да наложат санкции на Сирия - финансови и оръжейни ограничения, също така сирийски власти няма да могат да посещават страни-членки на ЕС.