На 13 ноември 1970 г. военнослужещ от ВВС от крайбрежието на Сирия организира безкръвен преврат. Армията за пореден път поема властта от обявяването на независимост от Франция през 1946 г. и няма причина да се смята, че ще е последният път.

50 г. по-късно семейството на Хафез Асад все още управлява Сирия, информира АП. 

Асад: Натискът и санкциите на САЩ пречат на бежанците да се завърнат в Сирия

Асад: Натискът и санкциите на САЩ пречат на бежанците да се завърнат в Сирия

Сирийският лидер откри международна конференция за бежанците

Държавата е в руини след десетилетие на гражданска война, при която загинаха половин милион души, половината от населението е разселено и икономиката е заличена. Цели региони не са под правителствен контрол. Но синът на Хафез, Башар Асад, държи здраво това, което е останало в ръцете му.

Неговото управление, половината помрачено от кръвопролитна война, е различно от баща му по някакъв начин - зависи от съюзници като Иран и Русия вместо арабски национализъм и крони клептокрация вместо социализъм. Инструментите обаче са същите: репресия, отхвърляне на компромис и брутално кръвопролитие.

Като семейство Кастро в Куба и династията Ким в Северна Корея, малко немонархични управления могат да се сравнят с установения контрол на семейство Асад в Сирия.

Не е ясно дали правителството възнамерява да отбележи 50-ата годишнина. Докато в предишни години беше отбелязвана пищно, по време на войната празненствата бяха ограничени.