Сирийският президент Башар Асад посочва американските санкции, натиска на Вашингтон и съседите на Сирия като причини за възпрепятстване връщането на повече 5 милиона бежанци в арабската страна, информира "Ройтерс".

Путин призова сирийските бежанци да се връщат по домовете си

Путин призова сирийските бежанци да се връщат по домовете си

Путин направи коментара по време на видеоразговор с Башар Асад

"Има много препятствия", каза той, като посочи санкциите на САЩ при откриването на конференция в Дамаск, организирана заедно с Москва, но бойкотирана от Вашингтон и повечето съседи на Сирия, в които са приети по-голямата част от 5,6 милиона бежанци.

5,5 милиона сирийски бежанци живеят в региона, предимно в Турция, а 6 милиона сирийски бежанци са разселени в арабската страна.

Асад отбеляза, че милиони бежанци са принудени да останат в приемните държави заради "натиск и сплашване". По думите му приемните държави ги съблазняват финансово, докато в същото време получават международна финансова помощ.

Западните държави и всички съседи на Сирия с изключение на Ливан казват, че условията не са безопасни за доброволно завръщане на бежанците.

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел обяви вчера, че са отклонили поканата за участие на конференцията, тъй като приоритетът в момента е предприемане на реални действия за създаване на условия за безопасно и доброволно връщане на бежанците и вътрешно разселените хора по домовете им.