Милиони сирийски бежанци, които напуснаха страната си заради гражданската война трябва да започнат да се връщат по домовете си, за да помогнат за възстановяването на Сирия, където големи части от територията на арабската страна се радват на мир. Това призова руският президент Владимир Путин, цитиран от АП.

Путин направи коментара по време на видеоразговор със сирийския президент Башар Асад преди двудневна международна конференция за бежанците в Дамаск, която започва в сряда. Спорната конференция е организирана от Русия. Тя е критикувана от ООН и САЩ.

Деветгодишният конфликт отне живота на половин милион души, над един милион са ранените, а около 5,6 милиона са напуснали страната. Други 6 милиона души от 23-милионното население на Сирия преди войната са вътрешно разселени.

Путин каза още, че международният тероризъм почти е ликвидиран и връщането към нормален живот трябва да започне постепенно.

Той отбеляза пред Асад, че споразумение за прекратяване на конфликта в Сирия трябва да включва връщане на бежанците и разселените. Руският лидер добави, че милиони бежанци са "хора на работна възраст и трябва да работят за възстановяване на страната си".

"Тази конференция е само началото на разрешаването на този хуманитарен проблем", отбеляза от своя страна Асад и добави, че основната пречка за връщането на бежанците са западните санкции, които той описа като "незаконни и несправедливи".