Президентът на Беларус Александър Лукашенко свика спешно съвещание с членовете на Съвета за сигурност след ареста на повече от 30 руски "бойци", за които се твърди, че са искали да повлияят на изборите за президент, които са насрочени за 9 август, информира БЕЛТА.

Лукашенко нарече случилото се "извънреден инцидент" и каза, че вече е успял да оцени реакцията на руската страна.

В Беларус задържаха 32-ма руски наемници от "Вагнер"

В Беларус задържаха 32-ма руски наемници от "Вагнер"

Частните военни компании са незаконни в Беларус

"Те вече, оправдавайки се, казват, че едва ли не сами сме ги довели тук. Ясно е, че трябва по някакъв начин да оправдаят мръсните си намерения. Затова много бих искал в тази ситуация и с този факт всичко да е пределно откровено и честно. Ако това са руски граждани (както разбирам, те бяха разпитани), тогава е необходимо незабавно да се обърнем към съответните структури на Руската федерация, така че те да обяснят какво се случва", изтъкнал Лукашенко.

Освен това Лукашенко възложил на прессекретарката си Наталия Айсмонт да се обърне към руските медии, по-специално каналите на Telegram.

"Така че те, както казва Путин, не задвижват вихрушката. Ако сте виновни, трябва да излезете от тази ситуация с достойнство. Не е наша вина - добре, нямаме никакви цели да дискредитираме близката ни страна", допълни той.

11 дни преди президентските избори в Беларус, днес държавната информационна агенция БЕЛТА съобщи, че 32-ма наемници от руската частна военна група "Вагнер" са били задържани близо до Минск през нощта. Друг боец ​​е бил арестуван в южната част на страната.

Беларуски опозиционен лидер избяга със семейството си в Москва преди изборите

Беларуски опозиционен лидер избяга със семейството си в Москва преди изборите

Лукашенко вкара в затвора двама кандидати за президент от опозицията

Според агенцията групата "бойци" пристигнали в Минск в нощта на 24 срещу 25 юли и се настанила в един от хотелите, след което няколко дни по-късно се преместили в санаториум, разположен недалеч от столицата. Общо, според БелТА, 200 "бойци" са били изпратени в Беларус.

В Държавната дума и Съветът на федерацията (долната и горната камара на руския парламент) увериха, че Русия не била заинтересована от дестабилизиране на ситуацията в Беларус.

"Това, че това е някаква руска компания, още повече частна охранителна компания, смятам за изключително невероятен факт, тъй като това абсолютно не е в интерес на Русия и Русия никога не се намесва в този вид игри", каза председателят на комисията на Държавната дума по въпросите на ОНД Леонид Калашников.

Случилото се беше наречено недоразумение и от първия заместник-председател на комисията по международни въпроси към Съвета на федерацията Владимир Джабаров. "Защо трябва да дестабилизираме ситуацията в Беларус? За какво? Това е съвършено ненужно", отбеляза той и добави, че Русия, напротив, била "за стабилността на Беларус".

Лукашенко назначи посланик на Беларус в САЩ за пръв път от 2008-а

Лукашенко назначи посланик на Беларус в САЩ за пръв път от 2008-а

Вашингтон и Минск взаимно си отзоваха посланиците през 2008 г.