Опозиционен кандидат, който щеше да се изправи срещу беларуския президент Александър Лукашенко на президентските избори следващия месец, е избягал в Русия с двамата си синове, обявиха от кампанията му, предаде "Ройтерс".

Най-малко 250 задържани на последните протести в Беларус

Най-малко 250 задържани на последните протести в Беларус

"Весна 96" публикува списък с имената на задържаните

Валери Цепкало, бивш посланик на страната във Вашингтон и по-късно основател на парк за технологични компании, се е изплашил, след като властите са започнали процедура по отнемане на родителските му права.

Лукашенко вкара в затвора двама кандидати за президент от опозицията и задържа стотици участници на протести срещу 26-годишното му управление.

От кампанията на Цепкало съобщиха, че представители на прокуратурата са посетили училището на момчетата му и са поискали да напишат, че семейството им не се грижи достатъчно добре за тях.

В Беларус забраниха на двамата основни опоненти на Лукашенко да участват в изборите

В Беларус забраниха на двамата основни опоненти на Лукашенко да участват в изборите

Последните кандидати, които имаха някакъв шанс да победа над Лукашенко

"Ние напуснахме, тъй като нямахме избор", заяви Вероника, съпруга на Цепкало.

"Загрижени хора ми се обадиха и казаха: "Ние не искаме да се подпишем под тези документи, те ни принуждаваха да го направим, те събират нещо лошо срещу вас и следващата стъпка е да ви отнемат родителските права, че вие сте лоша майка, не се грижите за децата си", подчерта Вероника, която стои зад кампанията на съпруга си.

Дни по-рано друг опозиционен кандидат избяга с двете си деца в ЕС. Светлана Тихановска получила анонимни заплахи, че ще й отнемат децата.

Вероника обедини сили с Тихановска и трета жена, която представлява друг кандидат, сега е в затвора, за съвместна кампания срещу Лукашенко.

На Цепкало не бе разрешено да участва на изборите, след като Централната избирателна комисия обяви, че няма достатъчно гласове, за да бъде кандидат.