Полицията в Беларус е задържала най-малко 250 души по време на протести, след като властите отказаха да регистрират двама опоненти на президента Александър Лукашенко на предстоящите президентски избори. Това съобщи правозащитната организация "Весна 96", цитирана от "Ройтерс".

В Беларус забраниха на двамата основни опоненти на Лукашенко да участват в изборите

В Беларус забраниха на двамата основни опоненти на Лукашенко да участват в изборите

Последните кандидати, които имаха някакъв шанс да победа над Лукашенко

"Весна 96" публикува списък с имената на задържаните във вторник след решението на Централната избирателна комисия. Няма коментар от страна на полицията.

Лукашенко, който позволява малка опозиция по време на 26-годишното си управление, почти със сигурност ще спечели изборите на 9 август, макар че тази година е изправен пред масови протести.

Няколкостотин души излязоха по улиците на Минск след решението на Централната избирателна комисия. Протести се проведоха и в други беларуски градове.

ООН призова Беларус да не репресира опозиционери

ООН призова Беларус да не репресира опозиционери

Месец преди изборите за президент

Делегацията на ЕС в Беларус коментира, че решението на избирателната комисия подкопава демократичното провеждане на изборите.

Виктор Бабарико, банкер, който беше арестуван миналия месец, беше изключен от изборната бюлетина заради наказателното производство срещу него. Валери Цепкало, бивш посланик, който ръководи офис парк за технологични компании, също беше изхвърлен от надпреварата, след като подписите в петицията в негова подкрепа бяха анулирани.

Двамата бяха смятани за последните кандидати, които имаха някакъв шанс да победят Лукашенко, който се сблъсква с най-силната си опозиция от години, след като неудовлетвореността нараства заради състоянието на икономиката, правата на човека и неговото омаловажаване на пандемията от новия коронавирус.