Беларуската избирателна комисия отказа да регистрира двамата най-сериозни опоненти на президента Александър Лукашенко като кандидати за президентските избори следващия месец, което практически гарантира оставането на власт на заемащия от 26 години най-високия пост в държавата, съобщава "Ройтерс".

Виктор Бабарико, банкер, който беше арестуван миналия месец, беше изключен от изборната бюлетина заради наказателното производство срещу него, обявиха от избирателната комисия. Валери Цепкало, бивш посланик, който ръководи офис парк за технологични компании, също беше изхвърлен от надпреварата, след като подписите в петицията в негова подкрепа бяха анулирани.

Арестуваха основния конкурент на Лукашенко на президентските избори

Арестуваха основния конкурент на Лукашенко на президентските избори

Лукашенко определи опозиционните активисти за "банда престъпници"

Двамата бяха смятани за последните кандидати, които имаха някакъв шанс да победят Лукашенко, който се сблъсква с най-силната си опозиция от години, след като неудовлетвореността нараства заради състоянието на икономиката, правата на човека и неговото омаловажаване на пандемията от новия коронавирус.

Полицията арестува стотици хора в опит да потуши антиправителствените протести преди изборите. Почти всички основни конкуренти на Лукашенко са или арестувани, или са разследвани.

Лукашенко обяви: Осуетихме "Майдан" в Беларус

Лукашенко обяви: Осуетихме "Майдан" в Беларус

Кукловодите на преврата не били в Беларус

Бабарико, който оглавяваше местното подразделение на руската Газпромбанк, преди да реши да се кандидатира за президент, беше хвърлен в ареста миналия месец по обвинения, че e изнесъл стотици милиони долари от страната при схеми за пране на пари. Той отхвърли обвиненията като начин властите да отстранят критик от президентската надпревара.

"Независимо от факта, че независимите кандидати са в затвора и не могат да провеждат изборна дейност, властите са толкова слаби и толкова уплашени, че не позволиха на Виктор Дмитриевич (Бабарико) да участва в изборния процес", коментира пред репортери Мария Колесникова, която е говорител на неговия предизборен щаб.

Лукашенко обвинява Русия и Полша в намеса в изборите в Беларус

Лукашенко обвинява Русия и Полша в намеса в изборите в Беларус

Кремъл отрече обвиненията

Андрей Ланкин, служител в предизборния щаб на Цепкало, заяви, че той ще обжалва в съда решението да не бъде регистриран заради недопуснатите подписи.

От своя страна шефът на предизборния щаб на Лукашенко, Михаил Орда, настоя: "Трябва да проведем тихо и спокойно изборите, без никакви провокации и катаклизми."

Правозащитници уточниха, че над 700 души са били задържани по време на предизборната кампания в Беларус.

ООН призова Беларус да не репресира опозиционери

ООН призова Беларус да не репресира опозиционери

Месец преди изборите за президент