Президентът на Беларус Александър Лукашенко обвини Русия и Полша в намеса в предстоящите президентски избори в страната, твърдения, които бързо бяха отречени от Кремъл, информира "Франс прес".

Намесата идвала от "онези, които живеят в Полша, и онези, които подстрекават от Русия", подчерта Лукашенко, цитиран от местните медии.

Беларуският държавен глава отбеляза, че щял да обсъди въпроса с руския си колега Владимир Путин по време на среща в близко бъдеще, но предупреди, че ситуацията оставала "изключително трудна".

Лукашенко обяви: Осуетихме "Майдан" в Беларус

Лукашенко обяви: Осуетихме "Майдан" в Беларус

Кукловодите на преврата не били в Беларус

Авторитарният лидер на бившата съветска република Беларус се стреми към шести пореден мандат като президент на изборите, които са насрочени за 9 август.

Мнозина от неговите критици бяха хвърлени в затвора през последните седмици, а опозиционни фигури, които се радват на голяма подкрепа от страна на обществото, се бориха здраво, за да участват в изборите, посочват наблюдатели.

Кремъл категорично отрече твърденията, че се е месил в изборите, като увери, че не се е намесвал в предизборните кампании в други страни, особено близки съюзници.

Арестуваха основния конкурент на Лукашенко на президентските избори

Арестуваха основния конкурент на Лукашенко на президентските избори

Лукашенко определи опозиционните активисти за "банда престъпници"

Русия "не се намесва и няма да се намеси в изборните процеси на никоя страна, камо ли онези, които са в ход в нашия съюзник Беларус", отбеляза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Основният конкурент на Лукашенко в изборите Виктор Бабарико беше арестуван по-рано този месец по подозрение, че е извършил финансови престъпления, а на следващия ден президентът обяви, че правителството му е осуетило чуждестранен заговор за организиране на "Майдан" в Беларус.

Властите в Минск твърдят, че Бабарико бил в таен заговор с "кукловоди" от Москва.

10 арестувани на опозиционен протест в Беларус

10 арестувани на опозиционен протест в Беларус

След ареста на основния конкурент на Лукашенко

Беларуският авторитарен президент обвини Русия и Полша, че са отговорни за фалшиви новини, разпространявани в интернет, които имали за цел да дискредитират властите преди изборите през август.

В навечерието на изборите се наблюдаваше голяма опозиционна активност, която беше в ярък контраст с традиционния съветски подход на президента към кампанията.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която е международен наблюдател на избори и войни, не признава никакви избори в Беларус за свободни и справедливи от 1995 г. насам. Лукашенко е на власт от 1994 г.

Лукашенко посети Москва вчера, за да участва във внушителния военен парад за отбелязване на 75 години от победата на Съветския съюз над нацистка Германия.

Русия и Беларус дълго време имаха тясно търговско и военно сътрудничество, но Кремъл призова за по-задълбочена интеграция, докато Лукашенко се противопостави на пълното обединение между двете страни.

Трима журналисти осъдени в Беларус след опозиционен протест

Трима журналисти осъдени в Беларус след опозиционен протест

14 души бяха задържани на 19 юни