Местни съдилища в Беларус осъдиха трима от задържаните на опозиционен протест в столицата Минск по-рано 14 журналисти.

Обвинението им е за предполагаемо участие в неразрешени протести, сочи информация на  Беларуската асоциация на журналистите.

Беларуските власти трябва да спрат задържанията, арестите и преследването на журналисти, които отразяват протестите в хода на президентските избори в Беларус, и да гарантират тяхната безопасност. На журналистите трябва да се разрешава свободно да съобщават за важни публични събития, без да се страхуват от арест или тормоз, заявиха от Комитета за защита на журналистите.

10 арестувани на опозиционен протест в Беларус

10 арестувани на опозиционен протест в Беларус

След ареста на основния конкурент на Лукашенко

Александър Позняк и Серхей Багров, кореспонденти на независимия уебсайт за новини Ганцавицки час, бяха осъдени съответно на глоба в размер на 340 долара и 15 дни затвор, каза Харецки.

Сергей Латински, журналист за информационни бюлетини във връзка с правата на човека "Вясна", е осъден на 10 дни затвор, също за предполагаемо участие в протестите.

И тримата журналисти отрекоха обвиненията, като твърдят, че върху тях е упражнено насилие от полицаи при задържането им.

Припомняме, че беларуските власти арестуваха Виктор Бабарико, който е основният конкурент на президента Александър Лукашенко в президентските избори през август, по подозрение за финансови престъпления.

Бабарико, който е 56-годишен бивш банкер, се опитва да хвърли ръкавицата на авторитарния президент Лукашенко на президентските избори на 9 август.

Преди той e оглавявал "Белгазпромбанк", беларуският филиал на руския газов гигант "Газпром".

В навечерието на изборите се наблюдава сериозна опозиционна активност и задържане на видни фигури.

Лидерът на опозицията в Беларус Никола Статкевич беше осъден на 15 дни затвор в началото на юни, докато десетки активисти бяха задържани от властите.

Лукашенко обяви: Осуетихме "Майдан" в Беларус

Лукашенко обяви: Осуетихме "Майдан" в Беларус

Кукловодите на преврата не били в Беларус

Статкевич е бил оставен в затвора за още 15 дни в понеделник, съобщи съпругата му.

Друг активист на опозицията, Сергей Тихановски, влогър, който нарича Лукашенко "хлебарка", беше хвърлен в затвора по обвинения в нарушаване на обществения ред.

Властите започнаха наказателно разследване срещу Тихановски и неговите привърженици.

Лукашенко обяви, че властите на страната са успели да осуетят план за дестабилизиране на страната.

Лукашенко, 65-годишен бивш директор на ТКЗС, управлява Беларус от 1994 г., като иска да остане на власт още два мандата като президент.

Той определи опозиционните активисти за "банди престъпници", които искали да подрият изборите.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), международен наблюдател на избори и войни, не признава никакви избори в Беларус за свободни и честни от 1995 г.