Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви днес, че президентът и Кремъл се възхищават на героизма на момче, което спасило други деца по време на "нападението на украинските диверсанти" в Брянска област и делото му ще бъде отбелязано. А първият заместник-ръководител на Комисията по образование на Държавната дума Яна Лантратова предложи да се включи темата за подвига на това момче от района в програмата на уроците "Говори за важното", съобщава Руската служба на Би Би Си.

Според руските медии 10-годишният Федя (Фьодор) е бил в колата, когато се твърди, че диверсанти са стреляли по нея в село Любечани. Той е помогнал на две момичета да избягат от автомобила, когато чичо му вече е бил мъртъв, губернаторът на Брянска област Александър Богомаз. Детето е откарано в болница с шрапнел между ребрата, оперирано е. Губернаторът Богомаз е инструктирал детето да бъде награден с медал "За храброст".

Изданието 7x7 пише, че истории за момчето започнаха да се появяват в пропагандните медии и телеграм канали, а из Брянск бяха окачени листовки, в които той беше наречен "герой на Русия".

Преди ден руските власти съобщиха, че украински диверсанти са навлезли в Брянска област. Ръководителят на региона Александър Богомаз съобщи, че диверсанти са стреляли по движеща се кола. В резултат на това един жител е загинал, а десетгодишно дете е ранено. След това в интернет се появи видео, в което отговорност за нападението поема "Руски доброволчески корпус". Киев отрича да е замесен в инцидента.

Случаят с раненото момче от Брянска област не е първият, използван от руската пропаганда, за да формира някакъв символ на подкрепа за войната в Украйна. Миналата пролет руските власти направиха подобни опити след видеото "баба със съветския флаг". Но както се увериха разговарялите с нея журналисти от Би Би Си, истинската история на бабата е много различна от образа, който руските медии нарисуваха.

ISW: Атаката в Брянск - знак за вътрешни проблеми в Русия

ISW: Атаката в Брянск - знак за вътрешни проблеми в Русия

Продължават усилията за попълване на армията и използване страховете на противниците