Руското външно министерство е привикало посланика на САЩ в Москва, след като се оказа, че САЩ не са предоставили навреме визи на няколко членове на руската делегация, които трябваше да присъстват на Общото събрание на ООН.

"Американският посланик беше извикан във външното министерство, посолството ни във Вашингтон предприема мерки... Това е директно нарушение на международните задължения на Вашингтон. Това не е двустранно посещение, а посещение на руската делегация в Общото събрание на ООН", подчерта говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от руските медии.

Коментирайки отказа за издаване на визи, Песков посочи, че ситуацията е тревожна и неприемлива, като добави, че действията на Вашингтон нарушават международните им задължения.

САЩ не допуснаха 10 членове на делегацията на Русия на Общото събрание на ООН

САЩ не допуснаха 10 членове на делегацията на Русия на Общото събрание на ООН

"Възмутителна акция"

"Америка предоставя територията си на централата на ООН и всъщност единственото нещо, което Америка има право да направи, е да ограничи, например, престоя на членове на руската делегация в един град, Ню Йорк. САЩ нямат право да налагат каквито и да е други ограничения за тези, които отиват за Общото събрание на ООН. Тези правила сега са нарушени. Това със сигурност изисква доста твърда реакция от Москва ... и от ООН", настоя говорителят на Путин.

По-рано днес руското външно министерство разкритикува остро Вашингтон за отказа на визи на членове на руската делегация.

Също така Константин Косачев, който е председател на комисията по външните работи към Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент), заяви че не е получил американска виза навреме и следователно ще пропусне Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Ню Йорк е домакин на 74-ата сесия на Общото събрание на ООН от днес до 30 септември.