Изпълняващият длъжността ръководител на канадската дипломатическа мисия в Москва Брайън Ебел в петък беше извикан в руското външно министерство. Причината бяха изявленията на постоянния представител на Канада в ООН Робърт Рей за смъртта на военния кореспондент Максим Фомин, известен под псевдонима Владлен Татарски. На тях Москва реагира остро. 

Това се казва в петък в съобщение на руското външно министерство, цитирано от ТАСС.

Според Русия, Рей всъщност е подкрепил терористичния акт, извършен срещу военния кореспондент Татарски.

"Беше подчертано, че позицията на високопоставен канадски дипломат относно жестокото убийство, придружено с множестворанени, се е превърнала в поредната проява на русофобия, подклаждана в Канада. В Канада, когато се извършват престъпления срещу Русия и нейните граждани, включително и с терористичен характер, те са оправдани или премълчавани", добавиха от МВнР.

Русия обвини в тероризъм задържаната за убийството на Татарски

Русия обвини в тероризъм задържаната за убийството на Татарски

Според прокуратурата тя е действала по инструкции от хора, работещи от името на Украйна

Припомняме, че руски следователи официално повдигнаха обвинение на 26-годишната Дария Трепова, която беше задържана за убийството на руския военен блогър Владлен Татарски,.

Младата жена беше обвинена в терористични престъпления след атентата в Санкт Петербург.

Татарски - поддръжник на военната кампания на Русия в Украйна, чието истинско име е Максим Фомин, беше убит в неделя при експлозия в кафене, където той трябваше да направи изявление.

Следственият комитет, който разследва големи престъпления, заяви, че е обвинил Трепова в извършване на "терористичен акт от организирана група, причинила умишлена смърт".

В обвинението се посочва, че тя е действала по инструкции от хора, работещи от името на Украйна.

Трепова беше прехвърлена от Санкт Петербург в Москва, където прокуратурата ще поиска от Басманния районен съд по-късно днес да я остави в ареста преди заседанието по делото.

ISW: Кой уби Владлен Татарски - Киев или Москва

ISW: Кой уби Владлен Татарски - Киев или Москва

Първото подобно убийство в Русия от началото на войната в Украйна