Русия ще предприеме всички мерки, за да лиши режима в Киев от възможността да извършва атаки срещу енергийни съоръжения. Това се казва в коментар на официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова, направен във връзка с последните атаки срещу Енергодар.

"Систематичният характер на нападенията от Въоръжените сили на Украйна, както срещу Запорожката АЕЦ, така и срещу други руски енергийни обекти показва напълно целенасочена тенденция за нанасяне щети на икономиката на Руската федерация и създаване на рискове от аварии, които могат застраши ядрената безопасност на целия европейски континент. Осъзнавайки пълната неспособност на режима на украинския президент Володимир Зеленски, страната ни ще предприеме всички необходими мерки срещу него, за да лиши Киев от възможността да извърши такива атаки", каза дипломатът.

Москва преброи втора ударена от Киев подстанция в Запорожка област

Москва преброи втора ударена от Киев подстанция в Запорожка област

в Енергодар се намира Запорожката атомна електроцентрала, най-голямата атомна електроцентрала в Европа

"Това не е първият път, когато режимът на Зеленски ясно демонстрира пълното си пренебрежение към безопасността на мирните ядрени съоръжения, което по-специално се проявява в постоянното създаване на заплахи за изпълнението на задълженията и от персонала на Запорожката АЕЦ. като опити за оказване на външен натиск върху решенията, взети от служителите на завода", подчерта тя.

Захарова отбеляза, че след обединението на Запорожката АЕЦ с руското ядрено "семейство" Москва полага значителни усилия, насочени не само към създаване на подходящи условия за работа на персонала на централата, но и към повишаване на социално-икономическия стандарт на живот в Енергодар и възстановяване на съответната инфраструктура.

"Ние правим всичко необходимо, за да гарантираме, че хората, живеещи там, нямат нужда от нищо и са защитени от престъпните провокации на киевската хунта, добави официалният представител на руското външно министерство. Въпреки това сме принудени да признаем, че служителите на Запорожката АЕЦ и членовете на техните семейства, включително деца, продължават да получават съобщения от украинските разузнавателни служби, съдържащи заплахи за техния живот и здраве, и очевидно киевският режим не възнамерява да се откаже инициираната от него политика на сплашване на персонала на завода чрез изтощително изнудване и оказване на изключителен психологически натиск", се отбелязва в коментара.

Припомняме, че на 19 и 21 юни украинските въоръжени сили атакуваха енергийната инфраструктура на Енергодар. На 19 юни четири украински дрона унищожиха подстанция "Луч". Градът остана без електричество и вода за няколко часа.

На 21 юни украинските въоръжени сили атакуваха подстанция "Радуга". Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси каза на 21 юни, че повредата в подстанция Луч е имала пряко въздействие върху ядрената безопасност.

Руските войски превзеха ядрената централа в първите дни на инвазията в Украйна през февруари 2022 г. Оттогава Москва и Киев рутинно се обвиняват, че застрашават безопасността около нея.

Рафаел Гроси: Ситуацията в Запорожката АЕЦ остава нестабилна

Рафаел Гроси: Ситуацията в Запорожката АЕЦ остава нестабилна

Всичките седем стълба на ядрена и физическа безопасност са напълно или частично компрометирани

Русия започна масови атаки срещу украинската енергийна инфраструктура през първата зима на конфликта и продължи с дълга поредица от атаки през март. Според Киев е била унищожена половината от енергийния капацитет на Украйна и са се наложили прекъсвания на тока.