Русия спира сътрудничеството с Япония за морски риболов в района на остров Сигнален в Малкия Курилски хребет от 15 юли. Причината е инцидент с фар в региона. Това съобщи руското външно министерство, цитирано от ТАСС.

Наскоро японската страна поиска информация по дипломатически канали в Москва и Токио във връзка с прекъсването на електрозахранването на фара, разположен на този остров. В същото време нямаше съобщения за неизправност от други участници в корабоплаването в този район От руската страна беше изискано да възобнови стабилната си работа, за да осигури безопасно корабоплаване, включително добива на водорасли от японските рибари в този район, посочват от дипломатическото ведомство.

Руското министерство на външните работи отбелязва, че в интерес на предотвратяването на възможни инциденти, Русия да преустанови риболов в района на остров Сигнален, част от Курилските острови, от 15 юли до завършване на планираните ремонтни и поддържащи дейности на фара.

От ведомството отбелязват, че в съответствие с двустранното споразумение за улов на водорасли от 1981 г. японските рибари улавят този морски дар на компенсационна основа в руското териториално море в района на остров Сигнален на Малкия Курилски хребет. Взаимноизгодното сътрудничество в тази област продължава от няколко десетилетия.

Русия и Япония не могат да се разберат за риболова около Курилските острови

Русия и Япония не могат да се разберат за риболова около Курилските острови

Под сериозен въпрос остава и началото на сезона за улов на октоподи