Руската санитарна служба "Росселхознадзор" въвежда временни ограничения за доставките в Русия на фуражи и фуражни добавки от България, съобщиха от ведомството, цитирани от ТАСС.

"Федералната служба за ветеринарен и фитосанитарен надзор от 21 октомври 2021 г. въвежда временни ограничения за доставките на фураж и фуражни добавки от всички предприятия в Република България", се уточнява в съобщението.

Това решение е взето от ведомството на основание на незадоволителните резултати от проверката на българските предприятия, която се е провела в периода от 16 до 19 август 2021 г. По-специално, българската страна не провеждала в пълна мяра контрол на растителните суровини, включително тези, идващи от територията на други държави, за наличието на ГМО компоненти. В предприятията нямало проследимост на продукцията на всички етапи от производството. Освен това сертифицирането на стоки, изнасяни за Руската федерация, се извършвало без лабораторно потвърждение за тяхното съответствие с показателите за безопасност, допълват от "Росселхознадзор".

Въпросът за промяна на статута на българските предприятия щял да бъде разгледан в бъдеще, след като България отстрани установените несъответствия и предаде всички необходими материали и документи на "Росселхознадзор".

Както поясниха от пресслужбата на "Росселхознадзор", през 2020 г. обемът на фуражите и фуражните добавки, изпратени на територията на Руската федерация от България, възлиза на 949 тона. През 2021 г. обемът на доставките е на ниво 656 тона.