Руски системи за противовъздушна отбрана унищожиха украински снаряд от РСЗО "Ураган" и украински самолетен дрон над Белгородска област.

Това съобщиха от руското министерство на отбраната, цитирани от ТАСС.

"На 9 януари тази година, около 19:30 местно време, бе направен опит от киевския режим да извърши терористична атака на територията на Руската федерация. Една ракета и един украински безпилотен летателен апарат бяха унищожени над територията на Белгородска област", ​​се казва в съобщението.

Трима души са в реанимация след вечерния обстрел на Белгород

Трима души са в реанимация след вечерния обстрел на Белгород

Състоянието им се оценява като "стабилно и тежко"

Трима жители на Белгород, ранени по време на обстрела предишната вечер, са били оперирани и се намират в реанимация. Това каза във вторник сутринта губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков. 

"Лекарите оценяват състоянието им като стабилно и тежко", написа губернаторът в канала си в Telegram.

Ден преди това Гладков съобщи, че в понеделник вечерта над Белгород и Белгородска област е била задействана система за противовъздушна отбрана, "10 въздушни цели са били свалени при подход към града". Министерството на отбраната на Русия съобщи, че в 21:30 часа над Белгородска област са били унищожени 10 снаряда от чехословашката реактивна система за залпов огън RM-70 "Вампир".

Обявяването на вида на боеприпасите от страна на руските власти съвпада с момент, в който в ООН ще се обсъждат севернокорейските доставки за руската армия.

Губернаторът написа за трима пострадали при вечерното нападение - жена с осколки в гърба и двама мъже с осколки в гърдите, гърба и други части на тялото.

Русия е отбила атака с чешки ракети срещу Белгород

Русия е отбила атака с чешки ракети срещу Белгород

Напрежение на фронта

Украинската страна не коментира сутринта изявленията за нов обстрел на Белгород. Градът е атакуван от края на декември. Русия предприе третата си масирана атака срещу украински градове за 11 дни.