Ракети, изстреляни от многоцелеви ракетен комплекс "Вампир", са били свалени в Белгородска област около 21:30 ч. тази вече.

Това разкри Министерството на отбраната в Москва в канала си в Telegram. Такива реактивни системи за залпов огън (РСЗО) се произвеждат от Чехия.

"Над Белгородска област дежурните системи за противовъздушна отбрана са унищожили 10 ракети", съобщи министерството.

Приблизително по същото време губернаторът Вячеслав Гладков заяви, че в Белгород и Белгородска област е обявена ПВО тревога за ракетна заплаха. По-късно той уточни, че има трима пострадали - жена и двама мъже с рани от шрапнели, които са настанени в болница.⠀

"В града в 2 жилищни сгради са изпочупени прозорци на апартаменти, в още една частна къща са изпочупени прозорци, 3 автомобила са повредени от шрапнели. На паркинга на фирмата са горели 4 камиона, в момента оперативните служби са ги потушили", пише Гладков.

От края на декември украинската страна многократно се опитва да обстрелва Белгород.

Евакуираха над 100 души от Белгород

Евакуираха над 100 души от Белгород

Евакуацията е в община, която също попада под обстрел неведнъж

На 30 декември центърът на града беше обстрелван с касетъчни ракети "Олха" и снаряди от РСЗО "Вампир" чешко производство.

В резултат на това загинаха 25 души, пет от които деца, а около 110 души бяха ранени.

Обявяването на вида на боеприпасите от страна на руските власти съвпада с момент, в който в ООН ще се обсъждат севернокорейските доставки за руската армия

Кръстосване на оръжейни доставки в поредица заседания в СС на ООН

Кръстосване на оръжейни доставки в поредица заседания в СС на ООН

Доставката на оръжия от КНДР на Русия би било имиджов удар