Русия ще поиска провеждане на заседание на Съвета за сигурност към ООН по въпроса за доставките на оръжия за Украйна. Това съобщава държавната агенция ТАСС, но позовавайки се на свой източник в организацията и без да дава конкретика на какво ниво намерението е официализирано. Според информацията на ТАСС заседанието ще се проведе на 22 януари.

Искането за заседание идва в отговор на друго такова - на 10 януари СС на ООН ще се събере по повод информацията, че Северна Корея е доставила въоръжение и боеприпаси на Русия.

Преди два дни Джон Кърби, координатор на стратегическите комуникации в Съвета за национална сигурност на САЩ, заяви, че Северна Корея наскоро е снабдила Русия с пускови установки за балистични ракети и няколко такива ракети, а руските войски вече са ги изстреляли към Украйна. Великобритания подкрепи тезата на американците. "Призоваваме Северна Корея да спре да доставя оръжия на Русия", направи изявление на говорителя на британското външно министерство.

Първоначално от украинска страна не потвърдиха информацията, дори е неглижираха и в момент на поредната ракетна атака от страна на Русия заявиха, че всъщност няма значение какви точно ракети летят по регионите. По-късно помощникът на украинския президент Михайло Подоляк заяви, че ракети, които не са произведени в Русия, са паднали в Харковска област.

Припомняме, и преди са се появявали спекулации, че КНДР въоръжава Русия за войната ѝ в Украйна.

През ноември, след посещението през септември на севернокорейския лидер в Русия, САЩ и Южна Корея изразиха сериозни опасения относно нарастващото военно сътрудничество между Москва и Пхенян.

Русия отрича твърденията, че се снабдява с оръжия от КНДР, което би било и имиджов удар за руската армия и руския военнопромишлен комплекс. Външният министър на РФ Сергей Лавров заяви, че тезата на Вашингтон за това, че Пхенян предоставя военно помощ на Москва, е слух, а Мария Захарова, говорител на руското Външно, нееднократно подчераташе, че обвиненията на западните страни в незаконно военно-техническо сътрудничество между Русия и Северна Корея са голословни приказки и няма доказателства за това.

Припомняме, че след серия от ядрени опити от 2006 година Северна Корея се намира под санкциите на ООН относно военна продукция и въоръжение и на практика не може легално да прави износ. След като през 2019 г. ООН повдигна частично санкциите, КНДР през следващата година възобнови ядрената си програма и програмата за балистични ракети. 

Интересно твърдение направи именно външният министър на Русия Лавров, който само преди няколко месеца постави под съмнение санкциите на ООН, определяйки ги като капан и лъжа на Запада.