ООН вдига частично санкциите срещу Северна Корея, Съветът за сигурност позволява на хуманитарни агенции да работят в КНДР в продължение на шест месеца, съобщава "Анадолу".

Съветът за сигурност предоставя изключения от санкции на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ), фондация Юджийн Бел, "Християнски приятели на Корея" и канадско НПО за здравеопазване.

Решението позволява "доставки на продукти за Северна Корея за хуманитарни програми, включително за борба с туберкулозата и маларията", съобщава "Йонхап".

Частичното премахване на санкциите идва след историческа среща между президента на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун през 2018 г., на която Ким обещава да се спре на ядрените опити. Подобна втора среща се предвижда тази година, а преди няколко дни Тръмп обяви голям напредък със Северна Корея.

Северна Корея повече не е "враг" на Република Корея

Северна Корея повече не е "враг" на Република Корея

Това става ясно от нова "Бяла книга" на Министерството на отбраната

ООН дава разрешение за списък с пратките на УНИЦЕФ в Северна Корея, които включват компютри и монитори за употреба в болници, както и девет линейки на стойност 205 740 долара. Общата сума е на стойност около 520 000 долара.

Северна Корея е ратифицирала Договора за неразпространение на ядреното оръжие през 1985 г., но се оттегля през 2003 г., като цитира "американска агресия", за да оправдае решението си. През октомври 2006 г. ООН осъди първия ядрен тест, извършен от Северна Корея и наложи санкции, които бяха увеличени през 2016 г.

Комитетът на ООН също така разрешава транспортирането на микрофони и високоговорители в страната.

Хуманитарни организации работещи в миналото в Северна Корея се оплакват, че "многопластовите санкции засягат техните операции чрез прекъсване на банкови транзакции, срив във веригите за доставки и забавяне при транспортирането на стоки".

ЦРУ разтопило ледовете със Северна Корея

ЦРУ разтопило ледовете със Северна Корея

Спецслужби подготвили срещата Тръмп - Ким