Ким е много умен, а Северна Корея много, много бързо ще се откаже от ядрените оръжия, коментира американският президент Доналд Тръмп, след като със севернокорейския лидер Ким Чен-ун подписаха "всеобхватен" документ, насочен към ядрено разоръжаване на Корейския полуостров, съобщава "Ройтерс".

Сред ключовите моменти от документа, подписан от Ким и Тръмп в края на преговорите са:

САЩ и Северна Корея се ангажират да установят нови отношения между САЩ и КНДР в съответствие с желанието на народите на двете страни за мир и просперитет; Двете страни ще се присъединят към усилията си за изграждане на траен и стабилен мир на Корейския полуостров; Потвърждавайки декларацията от Панминчжон от 27 април, Северна Корея се ангажира да работи за пълно ядрено разоръжаване на Корейския полуостров; САЩ и Северна Корея се ангажират да разменят останки от военнопленници, включително незабавното репатриране на вече идентифицираните.

Тръмп и Ким с историческо ръкостискане
Обновена

Тръмп и Ким с историческо ръкостискане

Започна срещата в Сингапур

Макар че срещата на върха бележи началото на дипломатическия процес, той може да доведе до трайна промяна в сигурността на Североизточна Азия, както посещението на бившия президент на САЩ Ричард Никсън в Пекин през 1972 г. доведе до преобразуването на Китай.

Преди да подпише, Ким Чен-ун коментира, че двамата лидери са имали историческа среща "и решихме да оставим миналото зад себе си, светът ще види важна промяна".

Тръмп допълва, че е създал "много специална връзка" с Ким и отношенията със Северна Корея ще бъдат много различни. "Хората ще бъдат много впечатлени и хората ще бъдат много щастливи и ще се погрижим за един много опасен проблем за света", обяснява той

Запитан дали ще покани Ким Чен-ун в Белия дом, Тръмп добавя: "Абсолютно, ще го направя".