Северна Корея повече не е "враг" на Република Корея, макар че ядрената програма на Пхенян все още представлява заплаха за сигурността на страната.

Това става ясно от нова "Бяла книга" на Министерството на отбраната на Южна Корея, която се публикува на всеки две години, информира АП.

Ким Чен Ун тръгна на 13-часово пътуване с влак от Пекин за КНДР

Ким Чен Ун тръгна на 13-часово пътуване с влак от Пекин за КНДР

Китай: Детайлите от посещението на Ким ще бъдат оповестени "навреме"

За първи път от 2010 г., когато 50 южнокорейци бяха убити при атака на КНДР, Сеул не посочва Пхенян като "враг", което е още един знак за подобряване на отношенията между двата съседа.

"Бялата книга" на ведомството не квалифицира КНДР като "враг", "настоящ враг" или "основен враг", както е било в миналото. Подчертава се обаче, че оръжията за масово поразяване на Северна Корея са "заплаха за мира и стабилността на Корейския полуостров" - има се предвид ядрената и ракетна програма на Северна Корея.

Терминологията "враг" отдавна е източник на омраза между двете Кореи. Пхенян го определя като провокация, с която Сеул демонстрира враждата си.

За първи път Южна Корея нарича КНДР "основен враг" през 1995 г. Година по-рано Северна Корея заплаши да превърне Сеул в "море от огън".

Отивахме към война с КНДР, но сега имаме добър диалог, обяви Тръмп

Отивахме към война с КНДР, но сега имаме добър диалог, обяви Тръмп

Всеки освен него е мислил, че ще има война със Северна Корея

По време на период на разведряване на отношенията през миналото десетилетие Южна Корея избягваше да нарича КНДР "враг", но го върна в документите след атаката през 2010 г.

От новия документ на Сеул става ясно, че неупоменати изрично сили заплашват суверенитета, територията, гражданите и имуществото на Южна Корея.

Според военното министерство КНДР има 1,2 милиона войници, една от най-големите армии в света, в сравнение с 599 000 южнокорейски войници. Северна Корея е разгърнала около 70% от военните си активи и е сформирала ново специално звено за извършване на убийства, става ясно от документа. Освен това КНДР има 14 вида балистични ракети, включително и междуконтинентални. В документа се отбелязва, че изпитанията не са доказали дали КНДР е преодоляла голяма технологична пречка и дали има реални способности да порази САЩ.

Италия не знае за изчезналия посланик на КНДР

Италия не знае за изчезналия посланик на КНДР

"Нямаме информация" за подобна молба

Южна Корея смята, че КНДР има "значително количество високообогатен уран" и около 50 килограма запаси плутоний, което според експерти е достатъчно за най-малко 8 бомби.

През октомври 2018 г. южнокорейски министър заяви пред парламента, че КНДР има до 60 ядрени оръжия.