Министерството на външните работи на Италия не е давало убежище и не знае нищо за разпространената информация, че изпълняващият длъжността посланик на КНДР в Рим е избягал и е потърсил убежище.

Това съобщиха дипломатически източници от ведомството, цитирани от АФП и "Ройтерс".

"Нямаме информация" за подобна молба, обяви един от източниците и добави, че министерството е получило молба за "замяна" на дипломата, който според Сеул се казва Джо Сон-гил.

Южнокорейското разузнаване разкри информация пред местните депутати за съдбата на дипломата, след като вестник писа, че Сон-гил е потърсил убежище в западна държава.

Друг италиански дипломатически източник коментира, че външното министерство не знае дали дипломатът е потърсил убежище в Италия. Източникът добави, че Северна Корея е обявила в края на 2018 г., че ще изпрати нов посланик в Рим, което е нормална процедура.

По-рано днес южнокорейският всекидневник JoongAng Ilbo писа, позовавайки се на дипломатически източници, че Сон-гил е подал документи за убежище в западна държава през миналия месец. Според информацията италианските власти го защитават, докато се дискутира какво да се направи.

Джо Сон-гил, който е посланик на КНДР в Рим от 2017 г., също така е потърсил убежище и за семейството си, което той е успял да изведе от тоталитарната държава, въпреки че Северна Корея принуждава семействата на дипломатите, предимно децата, да остават в Пхенян, докато работят в чужбина, за да се предотврати бягство.

48-годишният Джо Сон-гил е посланик в Рим от октомври 2017 г., след като Италия експулсира тогавашния топ дипломат на КНДР като протест срещу ядрено изпитание на Северна Корея, което е в нарушение на резолюции на ООН.

JoongAng пише, цитирайки севернокорейски експерт, че избягалият дипломат е син или зет на един от най-високопоставените членове на режима в Северна Корея. Джо Сон-гил е пристигнал в Рим със съпругата и децата си през май 2015 г., което подсказва, че вероятно е от привилегировано семейство.