Санкциите на Съединените щати влошиха безопасността на въздухоплаването. Това коментира руският външен министър Сергей Лавров по повод катастрофата с хеликоптер, при която загина иранският президент Ебрахим Раиси, съобщава "Ройтерс".

По информация на иранските медии има кадри, които показват, че произведеният в САЩ хеликоптер Bell 212, с който е пътувал Раиси във фаталния ден, се е блъснал в планински връх. Все още обаче няма официална информация за причината за авиокатастрофата.

САЩ получили молба от Иран да издирват хеликоптера на Раиси

САЩ получили молба от Иран да издирват хеликоптера на Раиси

Вашингтон не помогнал поради логистични причини

Иран беше основен купувач на хеликоптери Bell преди Ислямската революция от 1979 г., въпреки че точният произход на разбилата се машина не беше ясен. Санкции, продължаващи от десетилетия, затрудняват Техеран да се снабдява с части или да обнови своите вертолети.

"Американците отричат ​​това, но истината е, че други страни, срещу които САЩ обявиха санкции, не получават резервни части за американска техника, включително авиационна", посочи Лавров за катастрофата.

"Говорим за умишлено нанасяне на щети на обикновените граждани, които използват тези превозни средства, а когато не се доставят резервни части, това е пряко свързано с намаляване на нивото на безопасност", категоричен бе той.

Реакции на световни и регионални лидери на смъртта на иранския президент

Реакции на световни и регионални лидери на смъртта на иранския президент

Представяме някои от изявленията