Руските власти обявиха, че са образували наказателно производство срещу опозиционна общинска съветничка в Москва, която е планирала протестна демонстрация срещу президента Владимир Путин, защото тя уж била нарушила законите за уличните протести, информира "Ройтерс".

Московското подразделение на Следствения комитет на Русия, органът, който разследва тежки престъпления, заяви, че Юлия Галямина "многократно е нарушавала установената процедура" за организиране и провеждане на протести, митинги и протестни демонстрации.

От Следствения комитет допълниха, че скоро тя ще бъде извикана за разпит.

Галямина участва в организация срещу незаконните планове на Путин да остане на власт.

Организацията планира протест на 15 юли в центъра на Москва срещу конституционните реформи, които дадоха възможност на Путин да остане на власт още 16 години. Десетки протестиращи бяха задържани по време на демонстрацията.

Кремъл видя "триумф" в референдума за удължаване управлението на Путин

Кремъл видя "триумф" в референдума за удължаване управлението на Путин

Според критици вотът е опорочен от сериозни нередности

Общонационалното допитване, което се проведе този месец, одобри тези промени, което позволи на Путин, който управлява Русия вече повече от две десетилетия като президент или премиер, да се кандидатира за още два президентски мандата.

Ако бъде призната за виновна, Галямина може да получи глоба или до пет години затвор.

"Очевидно е, че наказателното производство е политически мотивирано и е образувано с една цел - да ми оказва натиск", написа Галямина във "Фейсбук".

Членовете на организацията публикуваха изявление с искане делото срещу нея да бъде прекратено незабавно.

В Русия протестите на повече от един човек изискват предварителното съгласие на властите. Масовите събирания остават забранени в Москва заради ограниченията, наложени във връзка с епидемията от новия коронавирус (COVID-19).

Домовете на Галямина и други опозиционни активисти бяха обискирани от полицията този месец преди протеста.