От военното министерство на Русия обявиха, че местното население в предградията на сирийския град Ракка е започнало въстание срещу подкрепяните от САЩ сили в града.

"Командването на Сирийските демократични сили и местните власти, назначени от американците, не се справят с необходимостта от разрешаване на хуманитарните проблеми. Коренното арабско население е подложено на репресии и наказания, извършва се принудителна мобилизация. Това предизвиква остро недоволство сред местните жители", посочи ген.-полковник Сергей Рудской.

Генералът добави, че градът, обявен за столица на терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава") в Сирия през 2014 г., остава в развалини почти 6 месеца след като беше освободен и терористите бяха прогонени през октомври 2017 г. от Сирийските демократични сили с подкрепата на ръководената от САЩ коалиция.

Рудской посочи, че градът, в който се завърнаха близо 100 хил. от неговите граждани, е изправен пред хуманитарна катастрофа, дължаща се на сериозен недостиг на вода.

Тръмп обяви: САЩ си тръгват много скоро от Сирия

Тръмп обяви: САЩ си тръгват много скоро от Сирия

В пълно противоречие с изявленията на Пентагона и Държавния департамент

По отношение на обсадения анклав Източна Гута край столицата Дамаск Рудской твърди, че положението се е променило драстично от началото на руските хуманитарни опити в района.

"В момента сме свидетели на хуманитарна операция в уникален мащаб. Само днес 26 610 цивилни напуснаха Източна Гута през хуманитарния коридор, докато общият броя на хората, напуснали Източна Гута, достигна 44 639 души", заяви той, добавяйки, че през последните седем дни не са извършвани военни действия в анклава.