Ръководителят на областната администрация на Харков Олег Синегубов писа, че по време на продължаващото нападение редица ирански дронове - шахеди, са преодолели противовъздушната отбрана и са ударили Харков и региона.

Това съобщи руската служба на Би Би Си.

"Регистрирани са удари по гражданска инфраструктура в Харков и населено място в Харковска област и е избухнал пожар. Към момента няма информация за жертвите", написа Синегубов в Телеграм канала си в 01:10 местно време.

През последните часове групи безпилотни самолети камикадзе, изстреляни от Русия, нахлуха едновременно в няколко региона на Украйна.

В допълнение към Харков и региона, украинските ВВС съобщават за "шахеди", летящи към Хмелницка, Тернополска и Ривненска области в западната част на страната (те бяха изстреляни от Крим преди няколко часа), за още два ирански дрона летящи през Кировоградска област към западните райони, за заплахата от нови удари с дронове в Харковска област и за две нови групи "шахеди", навлезли във въздушното пространство на Николаевска област.

По време на нападението в петък вечер Русия извърши около десет удара с дронове срещу Харков и региона. В резултат на това има разрушения, но все още няма данни за жертви и ранени. Това съобщи украинското издание "Суспилне", позовавайки се на регионалната прокуратура.

Дали става дума за десет попадения на дронове, преодолели ПВО, или за десет дрона, някои от които преодолели ПВО, не става ясно от формулировката на "Суспилне" и прокуратурата. Кметът на Харков и началникът на областната администрация писаха за две попадения.

Говорител на прокуратурата каза на изданието, че в два района на Харков са нанесени щети на частни къщи, учебно заведение и автомобили.

Украйна свали дрон на границата на Харковска и Полтавска области

Украйна свали дрон на границата на Харковска и Полтавска области

Прозвучали са сирени за въздушна тревога

Освен това, според представител на прокуратурата, в резултат на един от ударите се е запалил сервиз. Гаражи и автомобили са горели, освен това е частично разрушена двуетажна сграда. Все още няма информация за пострадали.

Представителят на прокуратурата не говори за удари по военни или важни граждански цели.

Безпилотни самолети камикадзе, изстреляни от Русия, долетяха до района на Лвов в най-западната част на Украйна. Има съобщения за експлозии.

Дали става дума за попадения на "шахеди" или за огън по тях от ПВО, все още не е известно.

Телеграм каналите на украинската армия и телеграм каналите за наблюдение също съобщават за движението на други "шахеди" през Виницка и Житомирска област по-нататък на запад, към Хмелницка област, както и друга група "шахеди", летящи през Кировоградска област и придвижвайки се по-нататък към Западна Украйна.

Сирените за въздушна тревога продължават да звучат в повечето райони на страната.

Шахеди удариха Харков

Шахеди удариха Харков

Пострадали са училище и спортен обект

По-рано, късно вечерта в четвъртък, ирански дронове атакуваха и района на Одеса.

В условията на война Би Би Си не може своевременно да провери изявленията на воюващите страни.