Руската авиация в Сирия е нанесла в четвъртък удар по базата на терористите в провинция Идлиб. Това съобщи в петък контраадмирал Вадим Кулит, заместник-началник на Центъра за помирение на воюващите страни (ЦПВС), цитиран от "Интерфакс".

"На 29 февруари руските въздушно-космически сили атакуваха базата на терористите в района на село Касих, провинция Идлиб. В резултат на това бойците претърпяха значителна загуба на жива сила и материални щети", каза Кулит на брифинг.

Според него, през последните 24 часа в зоната за деескалация на Идлиб са регистрирани четири атаки срещу позиции на сирийските правителствени войски от терористичната групировка "Джабхат ан Нусра" (забранена в Руската федерация) в провинция Идлиб.

Кулит също каза, че авиацията на ръководената от САЩ коалиция е извършила "три случая на нарушение на протоколите за деконфликт от 9 декември 2019 г., свързани с полети на безпилотни летателни апарати, които не са били съгласувани с руската страна".

Нови нарушения на САЩ видя Русия в Сирия

Нови нарушения на САЩ видя Русия в Сирия

Това се случва за пореден път през последните месеци

Освен това, по негова информация, през деня са регистрирани пет нарушения на сирийското въздушно пространство от две двойки щурмови самолети A-10 Thunderbolt и един многоцелеви безпилотен летателен апарат MQ-1C на коалицията.

"С подобни действия коалицията продължава да създава опасни предпоставки за авиационни инциденти и произшествия, а също така влошава ситуацията в сирийското въздушно пространство", подчерта Кулит.