Руското министерство на отбраната заяви в сряда, че неговите сили са унищожили "последния военен кораб" на Украйна преди два дни в пристанището на Одеса при ракетен удар, въпреки липсата на този етап на коментар от Киев за съдбата на кораба, предава Ройтерс.

"Последният военен кораб на украинския флот "Юрий Олефиренко" беше унищожен в пристанището на Одеса", каза говорителят на министерството на отбраната Игор Конашенков на ежедневен брифинг за войната.

Той добави, че плавателният съд е бил ударен с "високоточни оръжия" (фраза, която той използва за означаване на ракети) на 29 май, но не даде повече подробности.

Въоръжените сили на Украйна не отговориха веднага на искане за коментар.

Украински официални лица казаха в понеделник, че Русия е извадила от строя пет самолета при атака срещу военна цел в Западна Украйна и е предизвикала пожар в черноморското пристанище Одеса при тежки въздушни удари рано в понеделник.

Руското министерство на отбраната също каза в сряда, че неговите сили са изтласкали украински части от позиции около селищата Красногоровка и Ясинувата в Донецка област на Украйна, която Москва анексира.

Министерството каза, че продължават "ожесточените боеве" около Авдеевка, голям град, разположен между двете селища, който е до голяма степен изравнен със земята след месеци на боеве.

Британското разузнаване: Русия отстъпва инициативата във войната

Британското разузнаване: Русия отстъпва инициативата във войната

Москва е принудена да отговаря на действията на Украйна