Русия проведе първо успешно изстрелване на балистична ракета „Булава".

Това стана от борда на стратегическата атомна подводница „Дмитрий Донски" в акваторията на Бяло море, като „целта" бе полигон в Камчатка.

„Главата на ракетата в установения срок достигна полигона", съобщи началникът на информационната служба на военноморския флот Игор Дигало, цитиран от „Новости".

Това е първото успешно изпитание на „Булава" - балистична ракета с морско базиране, която е предназначена за въоръжение за новата атомна подводница 955 тип „Борей".

Главната подводница от този тип „Юрий Долгорукий" беше спусната на вода през април 2007 г.
Планирано е тя да бъде снабдена с ракетен комплекс „Булава - М" с ядрени блокове с индивидуално насочване, които са способни да поразяват цели на разстояние до 8 000 километра.

Предполагаше се, че изпитанията на „Булава" ще бъдат проведени през юли месец, след акто през есента на миналата година бяха проведени изпитания, но след отклонение на ракетата от зададената й траектория, са задейства системата за самоликвидиране.

Ракетният комплекс е изцяло разработка и производство на руския военно-промишлен комплекс и е максимално съгласуван с наземния стратегически комплекс „Топол - М".