Русия въведе на въоръжение междуконтиненталната балистична ракета "Булава" за изстрелване от подводници, съобщава "Ройтерс".

Тя е ключов елемент в модернизацията на ядрения арсенал на страната.

Главният конструктор на ракетата Юрий Соломонов заяви, че приемането ѝ е обявено с указ от 7 май - денят, в който президентът Владимир Путин започна нов шестгодишен мандат в Кремъл.

От началото на войната в Украйна руският лидер предупреждава Запада, че пряката намеса на НАТО може да предизвика ядрен конфликт. През март той заяви, че не вярва, че Съединените щати "бързат" към това, но подчерта, че руските ядрени сили са технически готови.

"Булава" е разработена по програма, започнала през 90-те години на миналия век, и е проектирана за разполагане на руските подводници от клас "Борей".

Русия тества нова ядрена подводница

Русия тества нова ядрена подводница

Новата руска атомна подводница "Император Александър III" извърши успешно тестово изстрелване

През ноември миналата година Министерството на отбраната съобщи, че една от тези подводници е изстреляла успешно "Булава" от подводна позиция в Бяло море край Северна Русия и е поразила цел на хиляди километри на полуостров Камчатка в Далечния изток.

По данни на ТАСС руските Северен и Тихоокеански флот вече включват седем подводници "Борей", като всяка от тях носи 16 ракети "Булава". Соломонов е главен конструктор в Московския институт по топлотехника, който е разработил и руските междуконтинентални балистични ракети "Топол-М" и "Ярс".

Според проекта за противоракетна отбрана към базирания във Вашингтон Център за стратегически и международни изследвания "Булава" има 8 300 км обсег на действие и полезен товар от до 10 множество независимо насочени летателни апарата за повторно влизане (MIRVs), способни да доставят ядрени бойни глави към различни цели.

В САЩ виждат "превю на края на цивилизацията" в изстрелване на руските ракети "Булава"

В САЩ виждат "превю на края на цивилизацията" в изстрелване на руските ракети "Булава"

"Хубаво е, че беше просто изпитание"