Руските власти въвеждат акцизи върху "вредните" храни, по-специално върху палмовото масло и газираните напитки, съобщава РБК.

Палмовото масло се използва в Русия в колосални мащаби - бонбоните, тортите, пастите, млечните десерти, сирената, дори шоколадът не изчерпват списъка с храни, каквито на практика вече не се правят без палмово масло.

Съдържанието му в руския маргарин е 40-60 на сто, а в себестойността на хлебната и сладкарската продукция делът на промишлените мазнини и маргарини достига 40 процента. А щом се въведат акцизи, цените неизбежно ще нараснат, предупреждават експерти.

Същевременно "Известия" пише, че руските власти могат да забранят да се ограничават продажбите на определени спиртни напитки и да се въвеждат други ограничения на алкохолния пазар.

"Както сочи практиката със съдържащите алкохол енергийни напитки, всеки регион има право да забрани например водката или дори конкретна марка водка. Това са си загуби за бюджета. Регионалните политици си правят пиар с тези забрани, но реална полза от тях няма", коментира експертът Вадим Дробиз.

Според него пълномощията на отделните руски региони да регулират продажбите на алкохол насърчават разпространението на ментета и свиват покупките на легални напитки.

Необходими са единни правила за цялата страна, настоява и Дмитрий Добров, шеф на руския Съюз на производителите на алкохолна продукция.