Министерството на икономиката на Русия предложи да се определят лимити за електроенергия за копачите на криптовалута. То изготви предложения за регулиране на криптовалутите и ги изпрати до Министерството на финансите. Това са съобщили за Gazeta.Ru от пресслужбата на ведомството.

Министерството предлага да се въведе прагова стойност за потребление на електроенергия за физически лица, занимаващи се с вътрешен добив на криптовалута, като се установи социална норма за потребление за тях.

В същото време параметрите на ограниченията все още не са уточнени. "Подробности за изчислението все още се разработват", казаха от министерството.

Освен това Министерството на икономиката предлага да се свържат добивните ферми към енергийни източници при намалени тарифи на FGC - тоест по-евтино, отколкото за бизнеса. От министерството посочиха, че намалените тарифи трябва да се прилагат независимо от точката на технологично свързване (включително при поставяне в производствени съоръжения).

Русия обмисля пълна забрана на криптовалутите

Русия обмисля пълна забрана на криптовалутите

Руската централна банка предупреждава, че те крият заплахи за финансовата стабилност

Министерството на икономическото развитие на Русия също така смята за целесъобразно да разреши дейностите по добив на криптовалута в региони със стабилен излишък от производство на електроенергия - Иркутск, Мурманск, Новосибирск, Хабаровск и Красноярски територии, Хакасия. От ведомството смятат, че това ще премахне рисковете от недостатъчно енергийно снабдяване на жилища и други социални и индустриални обекти.

На 8 април министерството внесе в правителството преработена версия на законопроекта "За цифровата валута". От ведомството отбелязаха, че някои разпоредби на документа, включително тези относно цифровото копаене, са изяснени.

Припомняме, че през януари беше съобщено, че Руската централна банка иска да се забрани използването и добиването на криптовалути в страната.

В доклад на регулатора се посочва, че това крие заплахи за финансовата стабилност, благосъстоянието на гражданите и суверенитета на паричната й политика.

Централната банка настоя за забрана за инвестиции от финансови организации в криптовалути и свързани с тях финансови инструменти, както и за използването на руски финансови посредници и руска финансова инфраструктура за извършване на транзакции с криптовалути.