Той помогна за победата над "Голямата армия" на Наполеон и "Вермахта" на Хитлер. "Генерал Зима" винаги се е приемал за добър приятел на руските сили, но тази година неговата лоялност е под съмнение, пише "Политико".

Президентът Владимир Путин вече не може да разчита на стария съюзник на Русия сега, когато войниците на Кремъл в Украйна са в ролята на деморализираните нашественици, изправени пред суграшица и сняг и температури, които падат до -20 по Целзий и по-ниски.

Експерти и военни анализатори предполагаха в продължение на месеци, че зимата ще доведе до пауза в боевете по фронтовите линии на Украйна - но става все по-ясно, че и двете страни ще се стремят да натиснат своите предимства в студа, като всяка изправя своите дуелиращи се генерали. Това са "Генерал Зима" срещу "Генерал Измръзване".

Руският план е да деморализира украинските цивилни, като им спре електричеството и отоплението, докато украинците искат да започнат нападения с командоси и да тренират артилерията си срещу зле оборудвани руски наборници, които нямат топла зимна екипировка и топла храна.

Въпреки че като цяло се очаква скоростта на бойните действия да се забави, в източните райони на Донецк и Луганск не се наблюдава забавяне, въпреки снежните вълни и ледените температури.

"Битките се водят ден и нощ, независимо от времето", каза боен лекар и бивш украински депутат Егор Фирсов пред "Политико" от фронтовата линия. "Сега съм близо до Бахмут. Ситуацията тук е много сложна. Променя се всеки ден, като се люлее като махало - от нашите успехи и еуфория, когато напредваме, до трудната ситуация, когато врагът напредва", пише той.

"Вчера валеше сняг, зарадвахме се на това, защото няма нищо по-лошо от леден дъжд..."

Министерството на отбраната на Украйна също даде ясно да се разбере, че планът е да се поддържа натискът през зимата. "Тези, които сега говорят за възможна "пауза във военните действия" поради минусовите температури през зимата, вероятно никога не са правили слънчеви бани през януари на южния бряг на Крим", подигравателно написа украинското министерство на отбраната в "Туитър" в неделя, намеквайки за украинската амбиция да доведе боевете до полуострова, който Русия незаконно анексира през 2014 г.

Генерал Зима, разбира се, не винаги е бил добър за Русия. Финландците наклониха везните срещу руснаците по време на Зимната им война от 1940 г., надигравайки оловните руски войници, докато се плъзгаха пъргаво по снега на ски, за да нанесат светкавични партизански удари.

Украинците се надяват да нанесат подобни щети. Данни, анализирани от Conflict Intelligence Team, разследваща група, разкриват как мобилизираните войски вече се оплакват от липсата на основно оборудване - да не говорим за зимен комплект - и условията, на които са подложени, включително липса на топла храна в продължение на дни.

Без прекъсване

Засега действието е на няколко фронта. Нищо не сигнализира за тиха зима.

Според Катерина Степаненко от Института за изучаване на войната, който наблюдава бойните действия, използвайки открити източници: "Руснаците възобновяват и засилват своите настъпателни операции югозападно от Донецка област". Тя добави, че те използват закалени парашутисти, след изтеглянето им от района на южния град Херсон.

Украинците също насочват сили, за да подсилят линията си, каза Ник Рейнолдс от британския Royal United Services Institute, мозъчен тръст по сигурност, който извършва оперативен анализ за генералния щаб на Украйна.

Рейнолдс добави, че украинците искат също да изтласкат руснаците на източния бряг на река Днепър на 15 до 20 километра по-далеч от новоосвободения Херсон, за да спрат руските артилерийски обстрели. Тази седмица двете страни си размениха баражи през река Днепър, като град Херсон отекна от взривовете, което накара украинските власти да предложат евакуация на цивилни.

Рейнолдс също така подозира, че руснаците могат да изненадат, като изграждат "сили на беларуската граница на север от Киев отново в опит да изтеглят украинските сили далеч от фронтовата линия на юг и изток".

Източник от украинските служби за сигурност, който поиска да остане неидентифициран, тъй като не е упълномощен да говори с медиите, каза пред "Политико", че руски военни самолети изглежда тестват украинската противовъздушна отбрана по границата. Руски военни блогери в Telegram казват, че украинците създават повече гранични наблюдателни постове, оборудвани с електронни устройства за подслушване и създават минни полета северно от Чернигов.

Междувременно боевете са ожесточени около Сватове-Креминна и Билохоривка в Луганск, където украинците са установили слабости в руската отбрана. "В района на Луганск ние бавно се придвижваме напред, докато се бием", каза украинският президент Володимир Зеленски.

Студено или меко?

Украинците се двоумят дали искат тежка или мека зима за своите кампании. Един мек сезон би помогнал за смекчаване на ситуацията на цивилното население на Украйна от последствията от руския обстрел на електропреносната мрежа на страната. Но това също би означавало кални условия - известни като (бездорижжиа) -безпътие на украински и (распутица) на руски, което прави движението на войски и бронирана техника трудно, както за тях, така и за руснаците.

Украинците са тези, които искат бързо да надградят инерцията, която постигнаха през последните седмици със зашеметяващите си победи около Харков на североизток и наскоро в Херсон на юг. Настъплението в Херсон постави Крим в обсега на техните ракети.

Една студена зима със замръзнал терен би помогнала и на двете страни да маневрират, но условията на замръзване вероятно биха се отразили върху руските войски и тяхното калпаво оборудване. Танкове и превозни средства вече не могат да бъдат скрити под голите дървета. Миналата зима, докато се опитваха да настъпят към Киев, руснаците бяха измъчвани от механични повреди поради нискокачествено производство и неуспех (като Вермахта през ВСВ) да пригодят напълно своите танкове и бронирани машини за зимата.

Институтът за изследване на войната е съгласен, че генерал Измръзване ще благоприятства украинците. В неотдавнашна оценка базираният във Вашингтон мозъчен тръст заяви, че руските войски ще бъдат в неизгодно положение. "Зимното време може да навреди непропорционално на зле оборудваните руски сили в Украйна", каза ISW. Руското министерство на отбраната популяризира усилията за по-добро обучение и оборудване на войските си, най-вероятно ход, който ISW тълкува като опит за "потушаване на общественото недоволство" в Русия от условията, които се очаква да споходят руските войници. Наскоро наборници от Ростов публикуваха видео в Telegram, оплаквайки се от липсата на подходящо обучение, оборудване и храна. "Плащаме храната от джоба си", казаха те.

Освен всичко друго, руските сили са започнали да получават бронежилетки и каски, произведени в Иран. Но те едва ли ще отговарят на качеството на облеклото и екипировката, които западните съюзници на Украйна предоставят на украинските войски, докато времето става все по-студено.

Британското министерство на отбраната съобщи наскоро, че е изпратило 195 000 артикула от зимни комплекти, като предстоят още; други западни партньори също доставят униформи, мобилни генератори и палатки за 200 000 войници - включително Литва, Германия, Дания, САЩ, Швеция и Финландия. Канада предоставя на Украйна половин милион зимни униформи.

От АЕЦ до дърва за огрев

На цивилния фронт украинците се борят да победят генерал Зима, като се опитват да попълнят запасите от резервни части, за да закърпят ударената електрическа мрежа и търсят хиляди и хиляди дизелови и топлинни генератори. Те също така молят за повече системи за противовъздушна отбрана, за да се предотврати нанасянето на щети от руснаците на първо място - като лобирането пред западните столици, включително Вашингтон за американските ракети Patriot, от страна на украински официални лица, ще се засили.

Украинските национални лидери, областни управители и кметове на градове правят всичко възможно да се подготвят за зимата. Кметът на Киев Виталий Кличко подготвя града си да издържи на студена, тъмна зима и се надява да избегне масови евакуации. Той призовава повече от 3 милиона жители на Киев да съхраняват достатъчно вода, храна и провизии за зимата. А администрацията му подготвя около 1000 центъра, където жителите да отидат да се стоплят и нахранят.

Енергичният кмет на Лвов, Андрий Садови, е разтревожен от руската атака срещу електропреносна станция близо до атомната електроцентрала Ривне, на 200 километра североизточно от Лвов, което крие и други потенциални катастрофални последици.

Садови трескаво планира да поддържа топлината в целия западноукраински град през зимния сезон и се надява да има около 6000 спешни убежища, които да работят; много ще имат печки на дърва, други преносими дизелови генератори. "Съхраняваме много дърва за огрев и сме закупили огромни запаси от петрол и дизел. Трябва да се подготвим за момента, в който градът трябва да живее без електричество", каза той.

Той дори трябва да използва традиционния подход в собствения си офис. Той е наредил две антични — и много големи — керамични печки на дърва в офиса му да бъдат възстановени в работно състояние.

"Помогнете ми да сложа дървата за огрев", помоли той, когато "Политико" го посети миналата седмица в кметството. "Тези камини не са били използвани от около сто години, досега."