Руският министър на отбраната Андрей Белоусов каза в петък, че дроновете с изкуствен интелект играят ключова роля на бойното поле в Украйна и призова за повече обучение на войските, предава "Ройтерс".

Министерството на Белоусов публикува видео, на което той обикаля център за технологии за дронове от следващо поколение и разговаря с оператори на дронове.

Един войник показа на Белоусов симулация на дрон, оборудван с автоматично разпознаване на изображения, задвижван от изкуствен интелект, който атакува малка лодка на река.

"Насочва се към целта и вече я улавя", каза военнослужещият на министъра. "Дори да има загуба на контрол, той ще насочи дрона към него."

Белоусов каза, че два отряда, оборудвани с безпилотни самолети, задвижвани от изкуствен интелект, вече са разположени в Източна Украйна, както и в руските региони Белгород и Курск, където войските се борят за изтласкване на украински войски, които организираха изненадващо нахлуване над границата през август.

"Момчетата се борят и се борят много успешно", каза Белоусов.

Министерството заяви, че планира да сформира и назначи персонал още пет звена за извършване на такива мисии с дронове "денонощно". Белоусов каза, че войниците трябва да бъдат съответно обучени.

Президентът Владимир Путин каза миналия месец, че Русия е увеличила производството на дронове около 10 пъти до близо 1,4 милиона единици тази година.

Украйна също е използвала широко дронове по време на войната, включително за атаки срещу военни цели и енергийни инсталации на руска територия. Един такъв удар миналия месец предизвика взрив с размерите на земетресение в голям оръжеен арсенал в руската Тверска област, западно от Москва.

Русия отново атакува Киев с дронове

Русия отново атакува Киев с дронове

На този етап всички шахеди, летящи към столицата, са свалени, но атаката продължава