Конституционният съд на Русия трябва да се произнесе до края на 2009 година за възможностите да се прилага смъртно наказание от 1 януари 2010 година.

Върховният съд на Русия се е обърнал до висшата инстанция с молба да се произнесе по казусите на конституцията на Руската федерация.

Припомняме, Конституционният съд на Русия въведе мораториум върху смъртното наказание с решение от 2 февруари 1999 година. Преди указ за това бе издаден и от президента Борис Елцин.

Предвиждаше се забраната да бъде в сила до влизането на федералното законодателство, което ще гарантира на всеки един от подсъдимите, получил смъртна присъда, обжалване и разглеждане в съд със съдебни заседатели.
В момента такъв съдебен процес няма единствено в Чечня, но се предвижда от 1 януари 2010 да се въведе.

Много обществени и правозащитни организации в Русия се обявиха веднага противвръщането на смъртната присъда. Също против прекъсването на мораториума се обявиха и някои от представителите на властта - като представителя по правата на човек към правителството (аналогът на омбудсман в Европа) Владимир Лукин.

Също категорично против е и Руската православна църква.

По думите на председателя на Конституционния съд Владимир Тумановмалко е вероятно смъртното наказание да бъде върнато като наказателна мярка. Освен с решение на съда това може да стане и с указ на президента, но „Това е малко вероятно, дори ... невъзможно", обяснява Туманов, който обръща внимание, че една такава мярка би довела до изключването на Русия от Съвета на Европа.

В нагласите и на председателя на съда е, че прилагането на смъртно наказание не влияе съществено на нивото на престъпността, дори и в страна, която се нуждае заради манталитета на гражданите си, от сурови присъди.

Владимир Туманов посочва още, че окончателната отмяна на смъртната присъда би била „развитие в духа на руската конституция".

В коментирате си обаче, руските медии се питат за причините, заради които Върховният съд е поискал разглеждане на казуса.