С остър коментар излиза Министерството на външните работи на Русия към САЩ и по-точно на думите на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, който коментира изпращането на руска военна помощ в Казахстан, нужната от нея и предстоящите следващата седмица разговори НАТО - Русия за деескалация на напрежението в Източна Европа.

Руското външно министерство с позиция, която публикува на страницата си във фейсбук и Посолството на Русия у нас, отговаря на думите на Блинкън: "Един урок от близката история е, че веднъж влезли в къщата ти руснаците, понякога им е много трудно да си тръгнат."

"Ако Антъни Блинкен толкова обича уроци по история, нека вземе под внимание следния: Когато в дома ви влязат американците, понякога е много трудно да останете живи, без да бъдете ограбени или изнасилени.

Само че за това ни учи не само най-новата история, а всички 300 години на американската държавност. Много за това ще разкажат индианците на северноамериканския континент, корейците, виетнамците, иракчаните, панамците, югославяните, либийците, сирийците и мнозина други нещастници, на които не им провърви да видят у "дома" си тези неканени гости."

В позицията се заявява и че действията на Руската федерация и ОДКС са легитимен отговор, вече е уведомена ООН, а позицията на Блинкън се определя като типична за него просташка шега за трагични събития, които се развиват в Казахстан.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън в интервю преди срещата НАТО - Русия, изрази загриженост, че ще е "много трудно" да бъде издействано изтегляне на руските войски от Казахстан. Блинкън се усъмни и в необходимостта от разполагане на чуждестранни войски в Казахстан. Държавният секретар не разбира необходимостта на властите от външна помощ.